Friidrott

Akraka & Sjöberg sågar förbundet

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

”De tänker bara så långt näsan räcker”

Sportbladets Mats Wennerholm kräver förbundsordföranden Tomas Ristes avgång.

Nu får han stöd – av två jätteprofiler.

– Det var jävligt ryggradslöst gjort av förbundet, ­säger Maria Akraka.

– De tänker bara så långt näsan räcker, säger Patrik Sjöberg.

Tomas Riste

Det var på Svenska Fri­idrottsförbundets order som Emma Green Tregaro, 28, slopade sina regnbågsfärgade naglar och i stället dök upp till höjdhoppsfinalen i rött nagellack.

Enligt Sportbladets Mats Wennerholm var Emmas ställningstagande mot de ryska antigaylagarna en icke-fråga för styrorganet IAAF. De stoppade henne inte från att använda regnbågsfärgerna – men förbundet stod på sig.

”Det är lågt av dem”

– Förutsatt att det som Wennerholm skriver stämmer, tycker jag att det är för lågt av förbundet. Det Emma gjorde var ruskigt starkt, det handlar om mänskliga rättigheter. Sådant måste förbundet stötta, säger före detta ­löperskan Maria Akraka till Sportbladet.

Hon fortsätter:

– Såvida inte IAAF verkligen ställde ett ultimatum till förbundet så tycker jag att de agerade jävligt ryggradslöst. Om han (Tomas Riste) stoppade Emma borde han verkligen fundera över sin position…

Riste har uttalat sig negativt om Emma Gren Tregaros aktion.

Han menar att det stal ­fokus från Abeba Aregawis guld på 1 500 meter.

– Det är ett märkligt uttalande, för det är två helt skilda saker. Det är väl bra att Emmas ställningstagande fått sådant fokus? Personligen tar jag av mig hatten för henne, säger Akraka.

Hon är inte ensam i sin kritik mot förbundets agerande.

Även före detta höjdhopp­aren Patrik Sjöberg ryter till.

– Det är typiskt förbundet att inte vilja stå för någonting. De tycker att situationen med Emma var dålig för dem, men det hon gjorde var jävligt starkt och viktigt, säger Sjöberg som tycker att Emma borde ha stått på sig i finalen.

”De gör fel & viker sig”

– Har man gjort ett sådant kraftigt statement bör man köra fullt ut, även om man hotas med att bli hemskickad. Jag hade sagt till förbundet att ”okej, skicka hem mig då”. Den ställningen har Emma, hon kan ställa de kraven på förbundet. Men jag vill inte kritisera Emma, det är förbundet som gjort fel. De viker ner sig och vågar inte stå för de värderingar som i princip hela resten av världens befolkning står för.

– Riste pratar om att Abeba Aregawis guld hamnade i skymundan. Om man värderar det guldet högre är man snett ute. Inte för att dissa Abeba, hon gör en fantastisk prestation, men hon har inte gjort något för svensk friidrott. Emma har gått igenom ungdoms-, junior- och seniorfasen och inspirerat många unga tjejer. Det borde förbundet uppskatta, men de tänker bara så långt näsan räcker. De får en gratis guldmedalj på grund av att en person byter nationalitet. Emma betyder mycket mer för svensk friidrott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott