”Som Sverige och Brasilien i fotboll”

SPORTBLADET

Northug floppade – men norrmännen dominerade ändå

DAVOS/STOCKHOLM. Petter Northug var nästan tre minuter efter segraren Maurice Manificat.

Men Norge hade ändå två åkare på pallen.

– Vi kan inte jämföra oss med Norge. Det är som att vi skulle jämföra oss med Brasilien i fotboll, säger Johan Olsson.

Johan Olsson slutade femma i sin tävlingsdebut i Lillehammer förra helgen. Men svensken, som har dragits med en efterhängsen infektion, orkade inte utmana om pallplatserna på 30 kilometer fristil i Davos. Olsson slutade på en 12:e plats, 56.6 sekunder efter segraren Maurice Manificat. Norrmännen Chris André Jespersen och Martin Johnsrud Sundby knep andra- och tredjeplatsen.

Trots att Petter Northug var nästan tre minuter efter Manificat på en 37:e plats hade Norge hela fyra åkare bland de åtta bästa. Doldisen Simen Andreas Sveen överraskade alla och slutade femma och Petter Eliassen blev sexa.

”Kan inte jämföra oss med Norge”

Förra helgen var det också dubbelt norskt på pallen. Pål Golberg vann sin första världscuptävling någonsin och landsmannen Didrik Tönseth slutade trea.

– Det är bara att kolla. Sverige… hur många har vi på SM? Vi kan inte jämföra oss med dem. Det är som att vi skulle jämföra oss med Brasilien i fotboll och fråga "varför är Neymar så jävla bra?". Ja, därför att det finns hundra stycken andra som är bättre än tio svenskar, säger Johan Olsson och fortsätter:

– De (Norge) har en helt annan bredd. Det är bara att inse. Men vi är duktiga i många andra sporter. I Sverige är vi inte lika bra som Norge, vi ska inte jämföra oss med dem.

Marcus Hellner, som var bästa svensk med en fjärdeplats i Lillehammar, avstod tävlingen på grund av luftrörsproblem.

Anders Södergren blev näst bäste svensk i comebacken med en 17:e plats. Calle Halfvarsson slutade på 19:e plats och Lars Nelson blev 32:a.

ARTIKELN HANDLAR OM