Rodman: "Det är bara kärlek här"

SPORTBLADET

Rodman vill fira Kim Jong-uns födelsedag med basketmatch

Foto: Dennis Rodman.

Den 8 januari nästa år fyller Nordkoreas ledare Kim Jong-un 31 år.

Detta vill den tidigare NBA-stjärnan Dennis Rodman, 52, fira med en basketmatch med gamla NBA-veteraner.

Nu är dock några av de tilltänkta spelarna rädda för att besöka diktaturen, men Rodman försäkrar dem om att de inte har något att oroa sig över.

– Du vet, var inte rädd, det är bara kärlek, det är bara kärlek här.

I dag höll den tidigare NBA-stjärnan och Hall of Fame-utsedde Dennis Rodman uttagningar till det nordkoreanska lag som ska spela en uppvisningsmatch på Kim Jong-uns födelsedag.

Den nordkoreanska diktatorn som fyller år nästa månad är tänkt att underhållas av matchen som ska gå mellan det nordkoreanska laget mot ett gäng gamla NBA-veteraner som Dennis Rodman valt ut. Men NBA-stjärnorna är rädda för att komma till landet.

– Du vet, de är fortfarande rädda för att komma hit. Men jag berättar bara för dem, du vet, var inte rädd, det är bara kärlek, det är bara kärlek här, sa Rodman i en intervju med AP.

"Ni ska göra en sak för er ledare"

Nu letar Rodman efter nordkoreanska baskettalanger och utlovar ett par nya tennisskor för de som blir uttagna i tolvmannatruppen. Han försökte också motivera spelarna till att göra sitt yttersta.

– Jag vill att ni ska göra en sak för er ledare. Det är hans födelsedag. Det är en väldigt speciell, speciell dag för landet, sa Rodman.

Han hoppas på att matchen inte ska handla om politik, utan vara en vänskapskamp. Nordkoreanerna ska möta NBA-stjärnorna i första halvlek, innan lagen mixas upp i den andra.

– Det handlar inte om vinst eller förlust. Det handlar om en sak - förena två länder, säger Rodman.

Avrättade farbror

Rodman som anlände till Pyongyang redan i går har redan skapat rubriker när han ska ha sjungit kareoke med landets sportminister. Detta bara en vecka efter nyheten om att diktatorn ska ha låtit avrätta sin farbror Jang Song-Thaek.

– Jag har inget med det att göra, ska Rodmans kommentar till avrättningen ha varit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket