Självmål och rött kort när Landskrona föll

SPORTBLADET

Riskerar nu att åka ur efter spelskandalen – spelare säger: ”De är nog belagda med munkavle”

Landskrona BoIS-tränaren Jörgen Pettersson är pressad. Efter förlusten mot J-Södra riskerar krisklubben kvala för att hålla sig kvar.

Landskrona BoIS skakas av en misstänkt spelskandal och två spelare har blivit avstängda av föreningen.

Efter 1-2 mot Jönköping riskerar krisklubben nu att åka ur superettan.

– Klart det påverkar oss. Skulle jag sitta här och säga att det inte gör det så ljuger jag rakt upp i huvudet, säger tränaren Jörgen Pettersson.

Efter förlusterna mot Falkenberg och Örebro fattade BoIS-ledningen misstankar att två av föreningens egna spelare var med och påverkade resultatet.

Det slutade med en anmälan till fotbollförbundet, Svenska Spel stoppade allt spel på klubbens tre resterande matcher och spelarna blev avstängda.

Som Sportbladet tidigare skrivit har båda spelarna förnekat att det skulle stämma.

Dock gick ytterligare en BoIS-spelare ut i måndagens Expressen och avslöjade att han blivit erbjuden 250 000 kronor för att lägga sig.

– Jag tog det knappt på allvar, jag trodde det var ett skämt. Det är först nu jag förstår att det faktiskt var ett äkta erbjudande, sa han till tidningen.

Rött kort och självmål

I skuggan av den växande spelskandalen jagade Landskrona på måndagskvällen ett nytt seriekontrakt.

Det slutade med en 1-3-förlust på Stadsparksvallen efter ett rött kort och ett självmål.

– Självmålet såg konstigt ut men det är ju extrem otur. Man tycker synd om dem. Ser man deras mål mot Assyriska såg de halvmystiska ut men å andra sidan blir man misstänksam mot allt nuförtiden, säger J-Södras Tommy Thelin, som bokfördes för BoIS:s självmål – och som sänkte krisklubben med sitt 3-1-mål på tilläggstid.

– Vi var en man mer och det kändes rättvist. Det var en skön seger för oss.
Hur var det att spela mot Landskrona?

– Svårt att säga, klart de är tagna av stundens allvar eftersom de har extremt mycket att spela för. Klart de var nervösa, säger Thelin.

En besviken BoIS-tränare försökte se ljuspunkter efter rubrikerna om den misstänkta spelskandalen.

– Varje spelare tar det på olika sätt men tittar vi på matchen idag så spelar vi ganska bra och formen är det inget fel på. Grabbarna gör det helt okej, säger Jörgen Pettersson som tillägger att stämningen är ”så bra den kan bli”.

”Är nog belagda med munkavle”

En spelare som uttalar sig anonymt till Sportbladet efter matchen säger:

– De är nog belagda med munkavle efter allt som har hänt. Ingen pratade särskilt mycket.

Medan J-Södra säkrade sitt kontrakt riskerar Landskrona med en omgång kvar att tvingas kvala. Man möter Sundsvall – som jagar en allsvensk plats – i sista omgången.

– Vi är i en tung situation, mycket har hänt och killarna gör så gott de kan men vi har forfarande allt i egna händer, säger Jörgen Pettersson.

Detta har hänt i den misstänkta spelskandalen

18 september

Svenska Spel såg konstiga oddssvängningar och stängde av livespelet mellan Falkenberg och ­Landskrona i halvtid vid ställningen 0–0. Falkenberg vann matchen med 4–0.

7 oktober

Örebro besegrade Landskrona med 3–0. Svenska Spel höll ögonen på matchen, men såg inga tydliga svängningar i oddsen.

15 oktober

Svenska Spel tog beslutet att inte erbjuda mer spel på Landskrona den här säsongen.

Senaste veckan

Det har varit kommunikation mellan Uefa, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel i den här frågan. Sedan har den konkretiserats med information från Landskrona. Det ledde till att föreningen vidtog åtgärder och anmälde två av sina egna spelare till Svenska Fotbollförbundet.

En utredning pågår.