Politikerna måste vakna – annars dör hockeyn

SPORTBLADET

Sportbladets Johan Garpenlöv om den döende 08-hockeyn

08-hockeyn blöder och håller långsamt på att dö.

Stockholm Stad stoppar huvudet i sanden, medan landsorten kör om oss.

Elithockey i huvudstaden är ett måste.

Om inget händer snart har vi inget lag från Stockholm i högsta serien och ishockeyn får allt svårare att konkurrera med bland annat fotbollen.

Den som tror att det inte spelar någon roll för svensk ishockey att vi inte har några Stockholmslag i högsta serien måste tänka om.

Det är livsviktigt för svensk ishockey att vi har en väl fungerande Stockholmshockey där lagen konkurrerar på samma villkor som landsortslagen.

Det är bara att titta på fotbollen där det i stort sett handlar om Stockholm, Göteborg och Malmö. Utan bra lag och bra förutsättningar i dessa städer skulle fotbollen vara stendöd.

Jag kan inte fatta hur Stockholm Stad inte förstår hur viktigt det är att ge rätt förutsättningar till Djurgården och AIK.

Dessa klubbar spelar 26 respektive 27 hemmamatcher plus ett antal slutspels- och kvalseriematcher på Hovet. Det är alltså drygt 60 dagar, två månader av året, som Stockholm Stad inte behöver hitta en annan aktör att hyra ut till.

Att ha den nonchalanta attityden mot storstadsklubbarna är för mig ofattbart.

Om vi sedan lägger till all kringverksamhet runt matcherna så behöver man inte ha många högskolepoäng för att förstå att det är livsviktigt för arenaområdet.

Igen – vakna Stockholm Stad innan det är försent.

Innan både AIK och Djurgården spelar utanför SHL.

Det finns även ett annat perspektiv där Stockholm drar till sig en helt annan uppmärksamhet från både media och fans ute i landet. Lägg till att nästan alla stora företag ligger här så förstår man att det är viktigt med Stockholmslagen.

Fortsätter den här utvecklingen kommer ishockeyn att finnas kvar men den kommer inte få samma uppmärksamhet och intresse som man vill ha och påföljden blir i slutändan ett ekonomiskt bortfall.

En långsam död – i hela landet

Av alla ishockeyspelare i landet kommer cirka 25 procent från Stockholmsområdet och då är det otroligt viktigt att det finns rätt förutsättningar och lag som huserar i högsta serien.

Det gör att unga ishockeyspelare i Stockholm har förebilder, idoler och lag i närområdet att se upp till och heja på. Som ett brev på posten när man inte har framgångsrika lag i Stockholm tappar den så viktiga idol-funktionen där unga spelare vill bli lika bra som sin hjälte och spela i någon av storstadsklubbarna.

Det kommer på sikt att påverka i rekryteringen av unga ishockeyspelare. Och tappar 08-hockeyn i nyrekrytering kommer även övriga landet att drabbas av det på sikt.

Det kommer att påverka både toppen och bredden genom att antalet spelare minskar.

Då ser vi en långsam död för ishockeyn. Inte bara den i Stockholm – utan i hela landet.

Det vi nu ser är att de bästa unga spelarna lämnar huvudstadsregionen för att gå på ishockeygymnasier ute i landet tack vare att klubbarna där har bättre sportsliga förutsättningar.

Det drabbar inte bara toppen utan även bredden i Stockholm och är ytterligare ett bevis på Stockholm Stads ovilja att ge rätt sportsliga förutsättningar.

Nu har vi ett SHL-lag som ligger i botten av SHL och har ekonomiska problem plus att vi har Djurgården och Södertälje i allsvenskan där båda lagen har det svårt.

Fortsätter den här trenden har vi snart tre lag i allsvenskan och inget i SHL.

Det skulle vara en katastrof för Stockholm. Och för Sverige.

Det som en gång var en fördel i Stockholm var sportsliga förutsättningar och matcharenor är idag en nackdel.

Stockholm har i dag uselt med träningsmöjligheter med gamla och mögliga ishallar som är omoderna och saknar det som är så viktigt nu för tiden ventilerade förråd där ungdomarna kan ha kvar sin utrustning.

Det saknas även isytor där ishockeyn, konståkningen, korpen och allmänheten kan få en chans att på normala tider utöva sin idrott.

Val i september nästa år ...

Att inte Djurgården och AIK har en egen träningsanläggning, där man kan samla sin verksamhet och ha goda dagliga rutiner, som landsortsklubbarna har är en stor anledning till Stockholms hockeyns fall.

Det är bara att titta på kommande veckoslut då Stockholm Horse Show, intar Globen. Då blir Djurgården och AIK utkörda från Hovet och tvingas leta istider i någon liten möglig ishall. Herregud. Helt otroligt och jag blir arg när jag tänker på det.

Nu huserar både Djurgården och AIK på Hovet – Sveriges äldsta och omodernaste matcharena och en skam för Stockholm.

Hur kan Stockholm Stad tycka att den är representativ?

Nu är det dags för politikerna med Sten Nordin i spetsen att vakna och se till att Stockholmsklubbarna får rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Tänk på att det är val nästa år.

avJohan Garpenlöv