Vinter-OS

Kraschade – efter pappans avrådan

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Tina Weirather: ”Pappa sa, sluta med det där...”

SOTJI. Tina Weirathers pappa bad henne att hon skulle sluta med alpint på grund av faran.

Men 24-åringen vägrade lyssna.

Väl på plats här i Sotji kraschade hon på träning och fördes till sjukhus.

– Det är ett tungt ögonblick, säger hon i ett pressmeddelande.

Tina Weirather.
Tina Weirather.

Pappa Harti Weirather har vunnit VM-guld i störtlopp och mamma Hanni Wenzel har två OS-guld i slalom.

Men redan i unga år försökte pappan hålla dottern borta från störtlopp.

– Min pappa var aldrig den som sa ”Du ska bli alpinist”. Han försökte i stället visa mig andra saker jag kunde syssla med eftersom han var orolig för min hälsa. Men när jag var tre och folk frågade vad jag skulle bli när jag blir stor svarade jag ”Jag ska bli skidåkare”, har Tina Weirather berättat.

”Alltid varit min dröm”

Tina Weirather struntade dock i pappans förmaningar och har en närmast osannolik skadehistorik – bland annat tre korsbandsoperationer – vilket har fått den oroliga pappan att försöka övertala sin dotter att lägga skidorna på hyllan.

– Min pappa sa till mig: "Sluta med det här. Det är inte värt det". Han sa att jag kunde hitta någonting annat, att jag hade sådana många talanger, att det finns andra sätt att göra karriär på än att åka skidor, berättade Tina Weirather innan avfärden till Sotji.

– Men det har alltid varit min dröm. Jag vill det så gärna att jag inte kan föreställa mig någonting annat.

”Läkarna sa...”

Till och med läkarna har dömt ut Weirathers öde som alpin skidåkare.

– Den tredje operationen var riktigt tuff eftersom läkarna och alla runtomkring mig sa åt mig att lägga ned karriären och att mitt knä aldrig skulle bli bra igen. Jag minns dagarna när jag tänkte att det skulle vara omöjligt att vara med och slåss i världstoppen igen.

Den här säsongen har Tina Weirather hållit sig skadefri och sågs som ett OS-guldhopp för Liechtenstein i störtlopp, super-G, storslalom och superkombination.

Men på söndagens träning inför damernas superkombination var oturen framme. Tina Weirather föll illa och slog i högerbenet. Hon fördes till sjukhuset i Krasnaja Poljana där det konstaterades att hon missar måndagens tävlingar.

”Skadade mitt smalben”

Enligt schweiziska OS-truppens presschef Lorenz Liechiti kämpar man febrilt för att göra henne startklar till onsdagens störtlopp.

– Jag kraschade och skadade mitt smalben. Hur illa denna skada är vet vi inom några dagar. Jag hoppas att allt blir bra så att jag kan köra störtloppet på onsdag.

FOTNOT: Följ dagens tävlingar här!

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS