Friidrott

Bekräftat: Powell fast för dopning

Av: 

Jens Eklund

Petter Öhrling

SPORTBLADET

”Jag vet att familj, vänner, fans och ett helt land är besvikna”

Här kommer nästa tunga smäll mot friidrotten, en knapp månad före VM i Moskva.

Fem friidrottare från Jamaica är dopade – två av dem är OS-guldmedaljörerna Asafa Powell, 30, och Sherone Simpson, 28.

– Jag är förkrossad, säger Powell.

Nyheten slog ner som en bomb i går.

Sprintstjärnan Tyson Gay har testats positivt för en otillåten substans och kommer inte att delta i VM.

Som om det inte var nog kommer senare under söndagen en ny, tung smäll mot friidrotten. Tidningen Jamaica Gleaner kan avslöja att fem friidrottare åkt fast i dopningskontroller som utfördes under de jamaicanska mästerskapen 20-23 juni.

Två av dem har pekats ut och själva bekräftat uppgifterna.

Förre världsrekordshållaren Asafa Powell och Sherone Simpson som har tagit OS-guld i stafett.

Powell: ”Jag är förkrossad”

I ett långt uttalande berättar Powell att hans team har startat en utredning för att ta reda på hur substansen hamnade i hans system.

– Mitt fel här är inte att jag skulle ha fuskat, utan att jag inte har varit mer uppmärksam. Jag lovar att vi ska ta reda på hur den här substansen tog sig förbi våra hårda kontroller. Därefter ska vi utforma ett system som ser till att det aldrig sker igen, säger han.

Och fortsätter:

– Jag är inte – och har aldrig varit – någon fuskare. Min attityd till dopning är väldokumenterad och jag ställer upp på kontroller varenda gång jag blir tillfrågad. Det här resultatet har lämnat mig förkrossad, säger han.

Sedan tidigare stod det klart att Powell skulle missa 100 meter på VM då han bara blev sexa i de jamaicanska mästerskapen.

Men ett missat VM är sekundärt i det här läget.

Fystränaren har gripits

– Personligen har det här kostat mig ännu mer. Jag vet att familj, vänner, fans och ett helt land är besvikna. Men jag är övertygad om att jag tar mig igenom det här starkare, klokare och bättre förberedd på att hantera livet som professionell idrottsman, säger han.

Sent på söndagskvällen rapporterade jamaicansk media att Asafa Powells fystränare har gripits i sin bostad i Italien. Enligt uppgifter har han bott ihop med stjärnan och försett honom med förbjudna preparat. Samma tillskott kan ha använts av Sherone Simpson.

Powell är en av sprintvärldens största stjärnor och höll bland annat världsrekordet på 100 meter mellan 2005 och 2008. Han har ett personbästa på 9.72 och har bland annat ett VM-silver från 2007 och ett OS-guld i stafett från 2008.

Sherone Simpson, 28, har bland annat vunnit OS-silver på 100 meter från 2008 samt OS-guld i stafett 2004.

För en månad sedan åkte även Veronica Campbell-Brown, Jamaicas mest meriterade kvinnliga friidrottare, fast för dopning.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott