Frida: ”Nu ska jag måla om huset...”

SPORTBLADET

Får 180 000 för andraplatsen – men tänker inte göra som Hargin

Foto: Sparar sig Frida Hansdotter tog sin sjunde andraplats i karriären i gårdagens slalom i Courchevel. Den första segern? Den sparar hon till OS i Sotji.

COURCHEVEL. André Myhrer köper gitarrer.

Mattias Hargin ska åka till Alaska.

Vad gör du med din prischeck, Frida Hansdotter?

– Målar om huset, säger slalomstjärnan.

Sven Nylander var ”den fjärde mannen”.

Frida Hansdotter är ”den andra kvinnan”.

I går i Courchevels slalom tog hon sin sjunde andraplats i världscupen, 0,33 bakom segrande Marlies Schild men klart före lillasyster Schild – Bernadette. Hansdotter får alltså vänta lite till på karriärens första fullträff.

”Tar segern i Sotji”

– Klart det hade varit skönt med en seger före OS. Men jag tar hellre min första seger i Sotji, säger Hansdotter.

Kändes det inte lite ”ah, tvåa igen” när du gick i mål?

– Nej! ”Yes, pallen!” tänkte jag. Det var ett skönt kvitto. Även om jag hade staven mellan benen och var in och ut i banan så är jag tvåa. Det visar att jag har mer att ge.

28-åringen står med en stor prischeck på 180 000 kronor i handen efter pris­utdelningen.

André Myhrer köper en ny gitarr när han vinner. Mattias Hargin berättade efter sin andraplats i söndags att han sparar sina prispengar till en resa till Alaska i vår för att ”åka puder”.

Vad ska du göra med dina prispengar, Frida?

– Måla om huset. Vi (hon och sambon Richard) köpte ett hus i Fagersta i somras. Vi har lite olika planer för det så pengarna går till huset.

Fjärde andraplatsen

Inte bara Frida utan hela det alpina landslaget radar upp andraplatser. Det här var den fjärde svenska andraplatsen i världscupen på fyra dagar.

På damsidan har nu tre svenskor varit på pallen i tre olika discipliner vilket förmodligen är rekord, så här ­tidigt på säsongen i alla fall.

– En sådan här bra start kunde jag inte tro ens i min vildaste fantasi. Den här bredden ger oss en enorm trygghet, säger förbundskapten Fredrik Steinwall.

För Hansdotters del handlar det om att öka maxfarten till OS.

– Absolut! Man kan vara lite mer taktisk, ösa ännu mer i de partier där man ser att det går, säger hon.

1 av 2

Sveriges fem största alpina medaljchanser i OS

1. Frida Hansdotter i slalom

Tvåa i går trots att det var långtifrån två perfekta åk. Bara Marlies Schilds monsteråk i andra stoppade Hansdotter från första segern.

2. Jessica Lindell-Vikarby i storslalom

Leder storslalomcupen efter en första- och en andraplats. Dessutom missar en av de värsta konkurrenterna, regerande världsmästaren Tessa Worley, OS efter kraschen i går.

3. Kajsa Kling i super-G

Årets skräll i världscupen. Aldrig på topp-10 före den här säsongen. Nu har hon fyra raka topp-10-placeringar i störtlopp, super-G och storslalom med andraplatsen i super-G i St Moritz som höjdpunkt.

4. André Myhrer i slalom

Har inte fått till det ännu. Men det har bara körts två slalomtävlingar och Myhrer var faktiskt sexa senast. Har kapaciteten men konkurrensen i slalom är knivskarp.

5. Maria Pietilä-Holmner i slalom

Inte på pallen ännu och körde ur i går. Men har visat på träning att formen och kapaciteten finns där. Hon ska bara få ihop det på tävling så kommer det att gå fort.

Bubblare: Mattias Hargin i slalom och Maria Pietilä-Holmner i storslalom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint