Boxning

”Det är en kille för OS 2016”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Boxningsförbundet ser Laziz Sharifov som ett av landets största löften i sin sport.

De har skrivit ett brev till Migrationsverket där de vädjar att 18-åringen ska få bli svensk medborgare.

– Då är han en kille för OS 2016, säger rikstränaren Santiago Nieva.

Laziz Sharifov.
Laziz Sharifov.

Laziz Sharifov hade bara tränat i ett år då han blev svensk mästare i diplomboxning. Strax efteråt plockades han upp i förbundets elitgrupp och fortsatte att slipa på sin vägvinnande teknik.

Namnlistor på nätet

I somras vann 18-åringen SM-silver för seniorer. Nu ska han utvisas till Kazakstan om två veckor, trots att han menar att uzbeker som han systematiskt trakasseras och misshandlas där.

Fallet har väckt reaktioner i boxningskretsar. Namnlistor och protest- sidor har startats på nätet, och Sharifovs klubb Haninge BK försöker via sin hemsida uppmärksamma fallet.

Svenska boxningsförbundet har också engagerat sig. I somras vände de sig till tränaren Vido Ratkovic och undrade hur de kunde stötta.

”Fantastisk boxare”

Det mynnade ut i ett brev till Migrationsverket där de bedyrar att Sharifov är ”av hög internationell klass” och att de ”ger sitt starkaste stöd till svenskt med- borgarskap”.

– Jag frågade om vi kunde hjälpa till och det här var vårt sätt. Laziz är en fantastisk boxare som jag har sett sedan han var 13-14 år. Han är väldigt avig och svår-boxad, säger rikstränaren Santiago Nieva som undertecknade brevet.

Hur stor sportslig förlust vore det för svensk boxning att tappa honom?

– Stor. Han är absolut en kandidat till nästa OS med rätt träning och matchning. Man ser att det finns mycket boxning i honom. Sedan är han en jättefin kille som hjälper de yngre boxarna på alla diplomtävlingar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Boxning