”Jag har hittat mer trygghet i vem jag är”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Sportbladet träffade Charlotte Kalla efter skrällen: Många åkare har varit framme och grattat

Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

LILLEHAMMER. På hotellet i går kväll blev Charlotte Kalla hyllad av konkurrenterna.

Den svenska stjärna njöt av uppmärksamheten efter det klassiska lyftet – störande negativa tankar har hon lärt sig sortera bort.

– Jag har hittat mer trygghet i vem jag är, säger hon.

När vi efter den lyckade premiärhelgen, trea, i Kuusamo och lördagens överraskande andraplats i 10 km klassisk stil kunde Charlotte Kalla njuta lite extra.

Hon slog Marit Björgen och Therese Johaug och hade bara Justyna Kowalczyk framför sig.

”Har fått många sms”

Sportbladet träffade henne på kvällskvisten, timmar efter andraplatsen.

Hon kommer med ett leende på läpparna, fräscht vitt och jeans.

Hon har haft en skön eftermiddag.

– Jag har tagit massage hos vår fysio Marie, säger Charlotte Kalla.

Hur har uppståndelsen varit?

– Jag har fått väldigt många sms och många andra åkare som varit framme och grattat. Vi bor alla här. Det är jätteskoj att många kommer fram och är ärligt glada.

Det lyser kring Charlotte Kalla, 26.

Hon har tagit sig genom fjolåret då resultaten inte kom, hon missade individuellt på VM och hon ifrågasattes.

Vassare teknik

Charlotte Kalla har lyft blicken. Och när vi skalar bort förklaringar som form, lättare kropp, vassare teknik så landar vi något självklart men svårt: inre trygghet.

– Det är inte bara leenden, det kan finnas tvivel hos mig också, men just nu när allt flyter är det lite längre bort.

Är det åldern som gör det, en slags mognad?

– Dels att jag blir äldre, och lite mer medveten om vad jag har för tankar och jag kan välja vilka tankar jag vill ha. Jag behöver inte ta upp varenda sak.

”En skön känsla”

Som negeativa tankar..?

– Det är sådant som går båda upp och ner. Det är en skön känsla att veta att jag kan välja vilka tankar jag ska vara med.

– Jag försöker ha de positiva. Det är inte alltid så himla lätt, mest acceptera att dom kommer och låta de vara, säger Charlotte.

Kowalczyk imponerad

I går imponerade hon stort på alla.

Även polskan Justyna Kowalczyk.

– Jag var verkligen förvånad under loppet i dag för Charlotte var verkligen snabb. Det är verkligen en OS-säsong och bra OS-form...

Att Charlotte Kalla lyckades slå norskorna i deras eget land var förstås en liten passning inför OS.

Men Charlotte ligger lågt i snacket.

– Jag tror att det krävs mer för att stressa norskorna, säger hon.

Kallas kliv

FYSISKT

Charlotte Kalla har hittat tillbaka till testvärden som hon haft tidigare för flera år sedan, som är personliga rekord. Ett sätt att höja konditionen har varit att höja farten i fartpassen. ”Hon har kört på en fart som ligger nära den hon har på 10, 15 km i tävling”, säger tränaren Magnus Ingesson.

Charlotte har närmat sig matchvikten OS-året 2010 och gått ner ett i vikt. ”Det handlar om ett par kilo, det vore dumt att inte snegla mot OS som gick bra” sa Charlotte till Sportbladet förra helgen.

”Hon har tillräckligt med muskler och behöver inte bygga mer muskelmassa”, konstaterar tränaren Magnus Ingesson. De har nu minskat inslagen med maxstyrka och ökat uthållighetsstyrkan för ben och armar. Det ger Charlotte lite mer action i åkningen. Förändringen inleddes redan i fjol.

TEKNISKT

Störst skillnad ser vi i klassisk stil. Här har Charlotte jobbat med flera bitar och utvecklat frånskjutet i diagonalen och stakningen. Charlotte förklarar själv: ”En förutsättning för mig är att jag har bra fäste, det hade jag verkligen i dag. Sen handlar det om att få mikropauserna med återhämtning för att kunna få ett distinkt frånskjut och kunna glida och få rätt tyngdöverföring.”

Charlotte Kalla har alltid varit vassare i fri stil, men även den har hon fortsatt att utveckla. Här handlar om det om vinklar på fötter och knän i treans växeln och frånskjutet i tvåans.

Hon försöker dessutom oftare med högre frekvens och mer utefter banans profil.

MENTALT

Mer fokus på träningarna, enligt Magnus Ingesson. Charlotte har även utvecklat en mognad och vågar fatta sina egna beslut och gå sin egen väg. Hon har efter ett uppehåll med mental coach nu inlett ett nytt samarbete. Vem den mentala coachen är har hon inte velat avslöja ännu...

Folk runt henne vittnar om en Charlotte som har sprudlande energi och de inledande resultaten påverkar hela vintern.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN