Vinter-OS

Sverige förlorade OS-finalen i Sotji

Av: 

Malin Wahlberg

Fredrik Jönsson

Andreas Käck

Erik Karlsson

SPORTBLADET

”Känns tomt – hade spänt bågen för att vinna”

Sverige hade ingen chans i OS-finalen.

Kanada var ett nummer för stort och vann med 3-0.

– En stor besvikelse, säger målvakten Henrik Lundqvist.

Det var en hel del fokus på kanadensiska domare inför finalen mellan Kanada och Sverige. Men domarna fick ingen avgörande roll överhuvudtaget.

Jonathan Toews, som öppnade målskyttet i finalen mot USA i Vancouver, tryckte in 1-0 till Kanada efter knappt 13 minuter av finalen.

Crosby och Kunitz nätade

Sedan var det Pittsburgh-duon Sidney Crosby och Chris Kunitz som avgjorde matchen. Några minuter in i den andra perioden tryckte Crosby in 2-0 och halvvägs in i tredje satte Kunitz spiken i kistan med ett 3-0-mål. Det var deras första mål i turneringen.

– Vi gör en solid insats hela vägen, vi spelade precis som vi ville, säger Crosby som därmed vann sitt andra raka OS.

– När man får en chans så där i slutet av andra så vill du sätta den. Jag minns i Vancouver, där missade jag en chans  på slutet och så blev det förlängning. Nu kändes det skönt att få det avståndet, säger Crosby.

”Jävligt tungt”

Tre Kronor-målvakten Henrik Lundqvist:

– Stor besvikelse tycker jag. Men Kanada var bättre – det var inget snack. Vi började bra men efter ledningsmålet spelade de otroligt tajt. Just nu är det bara en stor besvikelse, men vi får ge Kanada kredd. De spelade väldigt bra, säger målvakten Henrik Lundqvist till Viasat.

Erik Karlsson fyller i:

– Det är jävligt tungt. Vi spelar inte vår bäste match. Vi försöker, men de var tyvärr lite bättre än oss. Just nu finns det inte så mycket att säga, det är väl först när man kollar tillbaka på det här efter säsongen som man förstår att man i alla fall har ett silver, säger backstjärnan till Viasat.

”Fokus på fel saker”

Det var en uppgiven och ilsken Pär Mårts som intervjuades av Viasat efter matchen. Dels besviken över förlusten, men också över situationen med Nicklas Bäckström som fastnade i ett dopningstest.

– Klart det är tomt. Vi hade spänt bågen för att vinna, nu är OS över och då går luften ur ballongen så jag är ganska trött. Det känns inte bra men det här är idrott – vi fick stryk av ett bättre lag och det måste man acceptera. Sedan tror jag att situationen med Bäckström påverkade. För att slå Kanada måste vi ha våra bästa spelare på isen. Fokus hamnade på fel saker, säger Mårts.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vinter-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS