”Rätt många som kommer fram och grattar”

SPORTBLADET

Från ingenstans till hela svenska folkets OS-hjälte.

Nu ska Hanna Öberg tillbaka till världscupverkligheten.

– Det är klart jag har ett annat självförtroende, gör jag det bra vet jag att det kommer räcka långt, säger Hanna Öberg.

Svenska folket var imponerande redan efter sjundeplatsen sprinten och femteplatsen i den efterföljande jaktstarten. Men när Hanna Öberg först vann guld på distansen och sedan följde upp det en enorm stafettsträcka som fixade silver klev hon fram som en svensk folkhemsstjärna.

Nu står hon redo att tävla i världscupen, i Kontiolahti, för första gången sedan succén – och medger att det är en annorlunda verklighet.

– Går man utanför dörren är det väl rätt många som känner igen en. Det är många som kommer fram och grattar och tycker att vi har varit duktiga, säger hon.

1 av 2 | Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har rasslat in lite nya Instagramföljare också...

– Ja, haha. Det är spännande. Men jag har inte kollat så mycket i telefonen utan mest försökt att koppla av. Man var rätt trött i kroppen när man kom hem.

”Handlar om att göra som på OS”

Vilan från telefonen och en dryg veckas lugnare träning ha gjort gott:

– Det känns bra, jag är inte alls lika trött som när jag kom hem.

Något som hjälpt till att pigga upp är utan tvekan lillasyrran Elviras succé på junior-VM där hon plockade hem hela tre guldmedaljer.

– Hon är jätteduktig, jag är så imponerad av hennes sätt att göra det lopp efter lopp. Hon håller ihop det riktigt bra. Jag vet att när jag tog mina JVM-guld tog jag det hårdare, det var tufft att ladda om. Jag var nästan tröttare då än på OS.

Öberg vill inte sätta upp något mål till helgen men hoppas göra en sprint som är bra nog för att få åka masstarten.

– Det ska bli kul att tävla igen, intressant att se om kroppen och huvudet är med mig. Det handlar om att göra det jag gjorde på OS, ett lopp och ett skott åt gången.

Skidskyttets olika discipliner 00:59
ARTIKELN HANDLAR OM