L’Abée-Lund vann herrarnas skidskyttesprint i Holmenkollen

Foto: Kerstin Joensson / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Det blev dubbelt norskt i herrarnas skidskyttesprint i Holmenkollen.

Efter en bom av Johannes Thingnes Bö och ett starkt sistavarv av Henrik L’Abée-Lund tog den senare sin första världscupseger.

Fredrik Lindström stod även han för en fin avslutning och blev bäste svensk på elfte plats.

Trots en bom i det andra och sista skyttet ledde Johannes Thingnes Bö med 1,1 sekunder före landsmannen Henrik L’Abée-Lund inför avslutningen på herrarnas tio kilometer sprint i Holmenkollen.

L’Abée-Lund stod dock för en imponerande avslutning och tog sin första världscupseger i karriären. I mål var 31-åringen 6,1 sekunder före Bö, vars bom i andra skyttet kostade honom segern.

”Får lite extra krafter”

– Det var overkligt. Jag gjorde ett väldigt bra lopp, men att det skulle räcka till seger trodde jag inte. Jag gick ut på sistarundan och fick höra att jag var tre sekunder före Fourcade. Då var det bara att bita ihop och se vad de höll till, men att det skulle hålla hela vägen har jag nog ännu inte riktigt förstått, säger Henrik L’Abée-Lund till TV4.

– Jag ville visa publiken på min hemmaplan att jag kan göra bra ifrån mig, så jag gav allt jag hade. Man får lite extra krafter när man får så bra respons.

Henrik L’Abée-Lund säger att han trodde att han skulle bli tvåa efter Johannes Thingnes Bö.

– Det var spännande. Jag såg att han ledde efter andra skjutningen och då tänkte jag att en andraplats ändå var bra.

17 av 17 pallplatser för Fourcade

På tredje plats kom fransmannen Martin Fourcade, som därmed varit på pallen 17 gånger av 17 möjliga den här världscupsäsongen.

Bäste svensk blev Fredrik Lindström som sköt fullt och efter sista skyttet körde upp sig från en sjuttondeplats till en elfteplats.

Jesper Nelin sköt två bom och slutade 27:a efter att ha tappat på sista varvet. Sebastian Samuelsson bommade ett skott och slutade 35:a. Peppe Femling sköt även han två bom och slutade 55:a.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte