Loui Sand avslutar handbollskarriären

”I kö för att få diagnosen könsdysfori”

Handbollsspelaren Loui Sand, 26, väljer att bryta sitt kontrakt med den franska klubben Fleury och avsluta sin karriär.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, säger Sand själv i podcasten Utkast.

Den svenska handbollsspelaren Loui Sand – som spelat mer än 100 landskamper för Sverige samt för klubbar som Sävehof och franska Brest och Fleury – väljer att avsluta sin aktiva karriär, bara 26 år gammal.

Instagram skriver Sand:

Jag har brutit mitt kontrakt med mitt klubblag Fleury. Klubben och tjejerna har varit helt underbara”.

Stjärnan skriver vidare:

Det finns en anledning varför jag har slutat, detta kan ni lyssna på i Utkastpodden i extraavsnittet nu där jag lägger alla korten på bordet. Jag hoppas ni förstår och respekterar mitt beslut. Nu är det dags att leva mitt liv på riktigt”.

”Mått otroligt dåligt”

I podcasten förklarar Loui Sand mer utförligt sitt beslut att sluta spela handboll.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på, vilket på ett sätt har varit skönt. Jag är född i fel kropp. Jag har aldrig sett mig själv som en känd eller offentlig person, men nu när saker ställts på sin spets har jag insett att detta inte kommer att gå under radarn. Detta kommer jag aldrig att komma undan med, hur jag än vrider och vänder på det, säger Sand och fortsätter:

– Därför väljer jag att gå ut med det på mitt egna sätt, med mina egna ord. Hade en helt anonym 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori hade det med största sannolikhet gått de flesta obemärkt förbi.

Vill lägga alla korten på bordet

Sand säger att ”det är befriande att kunna lägga alla korten på bordet och säga som det är”.

Samtidigt väljer stjärnan att berätta för sina nära och käras skull.

– För att de ska slippa ljuga om den egentliga anledningen till varför jag valt att lägga handbollskarriären på hyllan, säger Sand i podden.

– Livet är för kort för att inte ta tag i de problem som går att lösa i dagens Sverige. Det har funnits ett antal dagar då jag ställt mig frågan: “Varför har jag blivit så här? Adopterad, mörkhyad, lesbisk och nu transsexuell”.

”Alltid känt mig som Loui, inte Louise”

26-åringen fortsätter:

– Det kommer att vara en tuff tid framöver och en lång process, men jag mår hundra procent bättre av det livet som jag väljer att leva nu. Jag har alltid känt mig som Loui Sand och inte som Louise Sand. Jag har alltid haft killkläder och klippt mig kort som en kille. Folk har gillat och accepterat mig för den jag är. Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat och obehaget som jag känner i och om min kropp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.