Fick gå upp på prispallen – sen blev Anna Swenn-Larsson diskad

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Swenn-Larsson tog karriärens andra pallplats – trodde alla.

Sedan meddelade Internationella skidförbundet, Fis, att svenskan blivit diskad.

– Det kom som en chock, säger Swenn-Larsson i tårar till SVT.

Det är Frida Hansdotter som har levererat de svenska pallplatserna på damsidan de senaste säsongerna. Men inför favorittävlingen i Flachau har stjärnan haft det struligt med vurpor och urkörningar i de senaste tävlingarna. Dessutom var det osäkert om hon ens skulle kunna ställa upp efter att ha varit däckad i magsjuka inför tävlingen.

Ändå låg Hansdotter femma efter det första slalomåket, med 23 hundradelar upp till pallen.

Fick beskedet efter ceremonin

Men det var Anna Swenn-Larsson som låg bäst till inför andra.

27-åringen, som bara har varit på pallen en gång i karriären när hon var trea i Åre för fyra år sedan, låg tvåa – och avståndet till Mikaela Shiffrin var bara 27 hundradelar.

Swenn-Larsson tappade lite i andra, men gick ändå i mål som tvåa och blev till slut trea efter Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin.

Det var i alla fall vad alla trodde.

En stund efter att tävlingen avslutats meddelade Internationella skidförbundet, Fis, dock att svenskan diskats på grund av en grensling.

Här grenslar Swenn-Larsson.
Här grenslar Swenn-Larsson.

– Hon märkte det inte själv och det syntes inte på tv-produktionen, men de hade en till kamera där man såg det och rätt ska ju vara rätt. Vi blev inkallade till videorummet efter första ceremonin och det var odiskutabelt, säger damtränaren Lars Melin och fortsätter:

– Men visst är det surt. Hon grinade lika mycket av glädje som hon gör av besvikelse nu.

”Inget jag kände”

Swenn-Larsson, som har tagit sig tillbaka efter en blytung säsong 2017, fick beskedet mitt under firandet.

– Jag grenslade men det var inget jag kände. Det kom lite som en chock. Det var surt. Men det syntes ju tydligt att det var en grensling, sådan är sporten, säger hon till SVT i tårar.

Som om det inte vore nog riskerade Swenn-Larsson dessutom böter för misstaget. Enligt Fis regelverk ska juryn bedöma om straff ska utdelas ”speciellt när en åkare fortsätter åket efter ha begått ett ”portfel”.

Men så blir det inte.

– Det har jag och Atle (Skårdal, tävlingschef) pratat om så det blir inga repressalier, säger Lars Melin.

Hansdotter slutade till slut femma och den makalösa sviten i Flachau är därmed bruten. Även Mikaela Shiffrin, som vunnit alla fem slalomtävlingar så här långt den här säsongen, fick sin svit bruten.

Ylva Stålnacke slutade på 18:e plats, Charlotta Säfvenberg på 22:a, Emelie Wikström på 23:e, Sara Hector på 26:e och Magdalena Fjällström på 27:e. 

1 av 3 | Foto: Primoz Jeroncic / PHOTO SI / TT

En stund efter att tävlingen avslutats meddelade Internationella skidförbundet, Fis, dock att svenskan diskats på grund av en grensling.

– Hon grenslade i en käpp. Hon märkte det inte själv och det syntes inte på tv-produktionen, men de hade en till kamera där man såg det och rätt ska ju vara rätt. Vi blev inkallade till videorummet efter första ceremonin och det var odiskutabelt, säger Lars Melin.

”Vet att hon är snabb”

Svensson-Larsson, som har tagit sig tillbaka efter en blytung inledning på fjolårssäsongen, var extremt besviken efter beskedet.

– Jag grenslade men det var inget jag kände. Det kom lite som en chock. Det var surt. Men det syntes ju tydligt att det var en grensling, men sådan är sporten, säger Swenn-Larsson till SVT.

Hansdotter slutade till slut femma och den makalösa sviten i Flachau är därmed bruten.

Ylva Stålnacke slutade på 18:e plats, Charlotta Säfvenberg på 22:a, Emelie Wikström på 23:e, Sara Hector på 26:e och Magdalena Fjällström på 27:e. 

Publicerad:

LÄS VIDARE