Bergström: Det blir förlust – Finland har sprungit förbi

SPORTBLADET

Finland spelar glammig innebandy.

Sverige spelar dammig intebandy.

Det här är kört.

Du är aldrig coolare än när du går in i en schweizisk sporthall.

I somras besökte jag en träning med topplaget Köniz och såg juniorerna lalla runt efteråt. Två schweizare bar kopior av Magnus Svenssons gulblå landslagströja. Två andra bar Zlatans.

Det inflytandet har svensk innebandy över schweizisk, och det märktes i går. För trots att domarna svajade, Jansson hade blixtreflexer och Samuelsson hade tur kändes segern till sist logisk.

Gamla muskler

Precis som förra VM, när Schweiz var lika nära. De är ju lillebror.

Lika logisk känns dagens svenska finalförlust.

Ja, jag kan inte uppbåda mer hopp inför det svenska lag som för två år sedan ansågs vara för bra för sportens bästa. Vår andra brorsa har sprungit förbi och blivit smartare. Kvar står vi med våra gamla muskler.

Jag skrev inför VM om ”det tråkiga landslaget” och allt manifesterades i går. Medan Finland hittade läckra instick gick Sverige på kraft. Det som skulle vara en finessrik förstafemma litade till Magnus Svenssons dyk mot mål. Andrafemman byggde på att Kim Nilsson stångades.

Måste byta kurs

Jag säger inte att Sverige har skickat fel trupp. Vaskar vi i superligan hittar vi eleganter som Faluns Rasmus Enström och Pixbos Kalle Brännberg, men de är inte inskolade än. Det jag säger är att vi på sikt måste byta kurs för att komma tillbaka.

Och att vi i dag inte främst ska hoppas på guld, utan på att Finland är skonsammare än de var förra mötet. Det blev 9–2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy