Wennman: Det här luktar svepskäl, Tevez

SPORTBLADET

LONDON. Manchester Citys fans somnade chockade i natt och mumlade:

”Nåt sånt här kan bara hända oss”.

Nja, det hände kanske alldeles nyss i Manchester United?

I samma ögonblick som City, som inte vunnit en stor titel på 34 år, blandade sig i ligans toppstrid kom dråpslaget:

Carlos Tevez, superstjärnan, lagkaptenen, mannen som gjort 42 procent av Citys mål i år, vill inte vara kvar, vill inte spela en match till för klubben.

Han säger att han gjort sin sista insats för de ljusblå.

Han säger, i ett öppet brev, att läget är hopplöst.

Han säger, å andra sidan, väldigt konstiga saker väldigt ofta.

Misstänker dold agenda

Jag håller med alla som misstänker att det ligger en dold agenda bakom alltihop. Detta påminner starkt om fallet Wayne Rooney, Manchester United och agenten Paul Stretford. Detta påminner om Mino Raiola (Zlatan Ibrahimovic och Mario Balotelli) och hans metoder. Detta påminner oss om att Carlos Tevez ”ägs” av ett företag kontrollerat av managern Kia Joorabchian.

Dessa jävla agenter, jag spyr på dem. Först hette det att Tevez kände en sån fruktansvärd hemlängtan efter sin familj i Argentina, döttrarna Florencia (5 år) och Katie (18 månader) och deras mor Vanesa, 27. Han stod inte ut utan dem. Samtidigt är det ju så att familjen flyttade från Manchester till Buenos Aires eftersom Tevez inledde ett förhållande med den 19-åriga skådespelerskan Brenda Asnicar i våras.

Mitt i sin ruelse och ångest har Tevez fått åka hem och besöka barnen emellanåt, bara för att Man City ville hålla honom lycklig.

Nu, i det öppna brev han skrivit (det är givetvis hans agent som författat det) nämns ingenting om hemlängtan. Och tacka för det, det var ju rent påhitt:

Tevez ville nyligen skriva ett nytt tvåårskontrakt för en lyxlägenhet i området Motram.

Man City har nyligen uppvaktas upprepade gånger av Tevez agenter om en förlängning av det femårskontrakt han redan sitter på (och som City ska betala 470 miljoner kronor till Kia Joorabchian för). Jag frågar: om en spelare känner sån hemlängtan, varför vill han förlänga kontraktet?

Skulle bli föraktad

När detta kom i dagen började Citys fans, som älskat Tevez sen dag ett, påpeka faktum: om deras hjälte sticker på grund av familjeskäl kan han ju bara gå till en argentinsk klubb (som inte har råd att köpa honom). Om han dyker upp i Spanien eller Italien är det en skenmanöver, ett bedrägeri, ett svek av gigantiska mått. Carlos Tevez skulle bli föraktad för evigt i staden Manchester.

Klanen bakom honom insåg förstås det, så nu har skälen till hans transferbegäran ändrats. Nu sägs det, i det öppna brevet, att han inte kommer överens med ”vissa högt uppsatta personer i City”. Vilka är det, i så fall? Exekutive chefen Garry Cook? Administrative bossen Brian Marwood? Hur kan de ha gjort Carlito, klubbens bäst betalde spelare, så upprörd? Har de lovat honom att värva Leo Messi som partner och misslyckats? Har de till och med lovat att värva Wayne Rooney?

Luktar svepskäl.

Nog för att det varit snurrigt i City genom alla år, men det här slår rekord.

Går inte att lita på någon

Jag hade begripit om det rört sig om en total kollaps i förhållandet till tränaren Roberto Mancini. Det är ju helt klart fullt krig mellan de två. Men Tevez – och hans agenter – påstår att det inte alls är orsaken.

Det går inte längre att lita på nån i den här branschen. Tevez hävdar att det inte handlar om pengar, att en löneförhöjning inte kan locka honom kvar. Men ni kan ge er på att folket som ”äger” honom är förbannat intresserat av pengar.

Man Citys fans känner nu samma förtvivlan som Man Uniteds gjorde i fallet Rooney för några veckor sen, men det ger dem samtidigt ett hopp: när det börjar slås i kassaskåpsdörrar och förhandlas i slutna rum kanske allting vänder tvärt.

ARTIKELN HANDLAR OM