Loeb vann i Mexico

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Avgjorde på andra dagen och leder nu VM-serien

Foto: Yared Jimenez, AP
Daniel Elena och Sébastien Loeb firar sin seger i rally Mexico.

Rally Mexico blev en triumf för Citroën som lade beslag på hela podiet. C4:orna dominerade totalt medan Fordstallet hade det tungt. Sébastien Loebs seger förde upp honom i ledning i VM.

Resultatlistan efter rally Mexico är skön läsning för Citroënstallet. Sébastien Loeb tog hand om förstaplatsen, Petter Solberg var tvåa och Sébastien Ogier trea. Det är första gången som den franska bildtillverkaren har varit ensam på podiet i ett grusrally. Men stallchefen Olivier Quesnel är inte förvånad.

– Jag vet inte riktigt vad som hände med Fordarna. Kanske var det motorn eller höjden. Men vi hade gott självförtroende, vi har ju vunnit tre rallyn i Mexico, säger Quesnel till wrc.com.

Avgjorde redan dag två

Regerande världsmästaren Loeb grundlade sin seger under lördagen, då han tog ikapp Petter Solbergs försprång och dessutom drog i väg till nästan en minuts ledning. På den avslutande tävlingsdagen kunde Loeb köra avslappnat och det slutade med en segermarginal på 24 sekunder till tvåan Petter Solberg.

– Jag hade en bra ledning och tänkte inte ta några risker när jag startade först på söndagen. Jag försökte bara behålla koncentrationen och ta det säkert på de sista sträckorna. Jag leder msäterskapet igen och de poäng vi förlorade i Svenska rallyt har vi tagit tillbaka, så det var en viktig seger, säger Loeb till wrc.com.

Solberg vann sekundstrid

Petter Solberg och Sébastien Ogier hade en sekundstrid som inte avgjordes förrän på absolut sista sträckan då Solberg var snabbast. Norrmannen blev tvåa, 1,1 skunder före Ogier.

– Det är underbart att vara tillbaka på podiet. Jag är otroligt glad, men fullkomligt utpumpad, jublade Solberg efter målgång.

Ogier hade kanske skäl att ångra sitt beslut att släppa Solberg under lördagen, allt för att få en bättre startposition på söndagen.

– Det är klart att det är en besvikelse. Jag körde inte maximalt sista morgonen, kanske var det där jag förlorade. Jag tror att vi hade kunnat vara snabbare än Petter, men vi blev trea och det är bra, säger Ogier till wrc.com.

Tungt för Ford

Fordduon Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala kämpade hela helgen utan att komma ikapp.

– Det var en svår helg för hela teamet. Vi hade aldrig egentligen farten och jag gjorde många små misstag. Jag är glad att vi tog de poäng vi kunde, men nu vill jag bara lämna det här bakom mig och tänka framåt till nästa rally, säger Hirvonen som slutade fyra medan Latvala blev femma.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally