Historiskt, Alshammar

Tessan slog rekord med 67:e medaljen: ”Det slår det mesta”

Therese Alshammar tog inte bara fem medaljer under EM i Budapest.

Hon simmade även rakt in i historieböckerna och är nu den simmerska i världen med flest mästerskaps­medaljer – hela 67 stycken. Och hon tycker fortfarande att det är ­roligt att vinna.

– Det blir nästan bara roligare.

Therese Alshammar ställde upp i fem grenar under EM i Budapest och hon lämnar Ungern med fem medaljer.

– Ett av mina bästa mästerskap någonsin så det är väldigt kul.

Inte nog med att hon var först in i kaklet på 50 och 100 meter frisim – hon knep även ett brons i den ”nya” distansen 100 meter fjäril.

– Tre individuella medaljer. Det slår det mesta.

”Näst intill perfekt”

Förutom ett fantastiskt mästerskap blev Alshammar även bäst i världen.

När det svenska 4x100 meter medleylaget säkrade silverpengen gick Alshammar ensam upp i ledningen i antal mästerskapsmedaljer. Hela 67 stycken har 32-åringen simmat hem genom åren.

– Jag hörde i går att jag hade chansen, men det var inget jag ville fokusera på innan. Men nu gick det ju så bra som det kunde gå i dag – näst intill perfekt.

Ett bra jubileum

67 gånger har hon alltså fått kliva upp på pallen, men hon tycker fortfarande att det är lika roligt.

– Det är nästan bara roligare. Nu när jag är äldre är det mitt levebröd och jag jobbar hårdare nu än jag gjorde för 10 år sedan, säger Alshammar som rankar veckans medaljer väldigt högt i den stora samlingen.

– Att få ta guld på 50 fritt tio år efter att jag tog det första EM-guldet. Det var ett bra 10-årsjubileum på distansen. Det var väldig lyckosamt. Och de nyaste medaljerna är alltid de roligaste. Det är lite samma sak som när man köpt något nytt. Nyhetens behag.

Ingen medaljsamlare

En av de medaljer hon minns allra bäst är första OS-silvret från Sidney.

– Det är många som betyder mycket, men jag är faktiskt ingen medaljsamlare även om det kan se ut så, ­säger Alshammar och skrattar.

Och alla medaljer då, var gör hon av dem?

– De är utspridda lite här och var. Det är stor risk att mamma får ta de här. De flesta ligger nog i en hög i källaren. Det får väl bli nästa projekt att samla ihop dem.

Saknar ett OS-guld

Men trots den enorma samlingen är det en medalj som saknas. Ett OS guld.

– Kan man byta ut 67 stycken mot ett OS-guld? frågar Alshammar skrattandes. Nej, det skulle jag inte göra men det är klart att jag är jättesugen på ett OS-guld. Men man vinner inget på att vara sugen. Det krävs hårt jobb och det blir en rolig resa mot London.

Och Alshammar vet vad hon pratar om – hon är trots allt bäst i världen på att ta medaljer.

– Nu ska jag fira.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN