”Ett fel och det kan vara kört”

SPORTBLADET

Ericsson drömmer om F1 – i dag gör han debut

Drömmen är formel 1.

Nu står Marcus Ericsson på det sista trappsteget - i dag är det GP2-premiär.

– Jag vill vara med längst fram, säger han.

I vintras fick Marcus Ericsson rubriker när han fick köra för Mercedes under f1-testet för unga förare, sedan skrev han på för GP2-teamet Super Nova och nu står han på startlinjen.

Inför sin viktigaste säsong hittills.

Svensken som drömmer om f1 tar nu det första klivet på det allra sista trappsteget - GP2. Serien anses vara f1:s platskola och förare som Lewis Hamilton, Timo Glock, Nico Rosberg och Nico Hülkenberg har vunnit den och de flesta av dagens F1-förare har kört antingen i GP2 eller Formel 3000 som var seriens föregångare.

– Här måste man alltid vara 100 procent fokuserad och koncentrerad, det är sådana krafter i bilen så om man inte får ut allt är man 23:a i stället för femma, säger Marcus.

– Jag vill vara med där framme varje gång jag kör, men jag måste verkligen få till allt för att det ska fungera. I början ska jag se vart det räcker och under den andra halvan av säsongen hoppas jag kunna leverera.

Kvalade in som åtta

Under testerna i vinter har Pastor Maldonado. Venezuela dominerat, för svensken har det gått lite upp och ner.

– Jag upptäckte att jag var tvungen att ändra min körstil för att kunna utnyttja alla hästkrafterna i bilen och det har verkligen varit en utmaning, men jag börjar få koll på det, säger han.

Marcus kvalade in som åtta till dagens premiär, han var +0,649 efter Jules Bianchi som har pole och nästan en sekund före sin teamkompis Josef Kral. Intressant är att sex av de åtta snabbaste förarna under kvalet är rookies.

– Det var verkligen skönt och bra för självförtroendet, men det är lite irriterande att det bara var en tiondel till tredjeplatsen och det hade ju gjort skillnad, säger han.

– Målet inför helgen var att kvala in bland de åtta och ta poäng. Kan jag ta en åttondeplats i racet så vore det strålande.

”Ett fel och det kan vara kört"

Sett till pappret är serien väldigt jämn i år och med flera förare som har potential att bli f1-stjärnor framöver. Därför är väl inte förhoppningarna inför premiären allt för stora, varken hos Marcus eller hos hans mentor, f1-experten Eje Elgh.

– Kan han kvala in i topp tio och ta en plats mellan sex och åtta i Barcelona är det mer än godkänt. Men det är stenhårt, det är ett väldigt tufft format på serien och missar man att åka fort på de nya däcken så är man 22:a i stället för sexa, förklarar Eje Elgh.

– Det är 30 minuter träning, sedan kval och race. Ett fel i kvalet och det kan vara kört, men man ska inte räkna bort någon som missar i premiären. När det gäller Marcus ska vi vänta och se hur det går på banor han har kört tidigare. I sommar får vi en bra bild av hur han ligger till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

GP2