Bolt gled i mål på 19,76

SPORTBLADET

Det tog 19 sekunder och 76 hundradelar.

Ändå såg det ut som om Usain Bolt joggade 200 meter i motvind.

I jakten på diamanter var i övrigt Johan Wissman näst sist på 400 meter (46,64) och Linus Thörnblad trea i höjd (2,24).

Bara tio män har vid sidan av Bolt har sprungit 200 meter på 19,76. Jamaicanen gjorde i Shanghais Diamond league-gala på söndagen tiden utan att förta sig. Efter en säker start tryckte han på lite genom kurvan och gled sedan ifrån till en lika överlägsen seger som vanligt.

Motvinden (-0,8 m/s) gjorde säkert sitt till för att dämpa motivationen och jamaicanen bröt mållinjen lätt avstannade. Segermarginalen till amerikanen Angelo Taylor blev ändå enorma 58 hundradelar.

– 19,76 var en bra tid i motvind. Jag är inte heller i bästa form. Jag försöker bara hålla mig skadefri. Det blir bättre längre fram under säsongen, sade Bolt till TV4.

Bolts världsrekord är 19,19 och hans världsårsbästa 19,56.

Wissman näst sist

Johan Wissman fick snabbt benen fyllda med mjölksyra på 400 meter. Svensken var näst sist i mål på 400 meter på tiden 46,64.

Svensken var som Bolt mest nöjd med att han inte blivit skadad.

– Jag var väldigt nervös om kroppen skulle hålla och vågade inte gå på som man måste göra, sade Wissman till TV4.

Amerikanen Jeremy Wariner hade banan utanför Wissman och svensken försökte höll länge jämna steg. Men när Wariner gled i väg till seger på 45,41 så sjönk Wissman genom fältet och var åtta i mål på 46,64.

Wissman brukar inte vara i allra bästa form tidigt under säsongen, för att sedan vara som bäst under mästerskapen. Hans svenska rekord (44,56) är från VM i Osaka 2007.

– Viktigaste var att jag inte känner av något av alla skadebekymmer jag har haft. Resultaten får komma sedan, sade Wissman, som i onsdags inledde han säsongen med blygsamma 21,20 på 200 meter.

Thörnblad trea

Linus Thörnblad blev trea i herrarnas höjdtävling på 2,24. Thörnblad tog höjden i sitt tredje och sista försöket. 2,24 var också det blygsamma segerresultatet för polacken Sylwester Bednarek.

Linus Thörnblad konstaterade att han klarat "skamhöjden" och att ingen i alla fall hoppade högre än honom:

– Man måste nog vara i lite bättre form för att hantera de här snabba banorna, sade han till TV4.

– Nu tjänade jag i alla fall lite pengar. Dessutom blev jag ju förste svensk att ta poäng i Diamond league.

Tävlingen var Thörnblads första sedan vinterns höftoperation och tränarbyte. Thörnblad har numera Yannick Tregaro som tränare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott