Robin Rahm stängs av från spel i två år

avJohan Darin

Foto: scanpix
Robin Rahm.

På onsdagen kom domen mot dopingavstängde Robin Rahm. Målvaktslöftet stängs av från spel i två år.

"Robin Rahm, Färjestads BK, testades för doping den 28 juni 2010. Han hade då stanozolol, drostanolon, klenbuterol och testosteron i kroppen, alla förbjudna substanser enligt WADA:s dopinglista under dopingklass S1, Substanser med anabol effekt.", skriver dopingnämnden i ett pressmeddelande.

Dopingkommissionen ville ha ett ännu tuffare straff efter som Rahm hade fått i sig fler än ett preparat. Men dopingnämnden valde att gå på en mjukare linje eftersom målvakten valde att erkänna.

Dopingkommissionen menade att hans erkännande inte alls var förmildrande eftersom Rahm påstod att han bara använt ett preparat. Senare kom det fram att det handlade om två.

– Vi tolkar det ändå som att erkännandet är en förmildrande omständighet, säger Thore Brolin, dopingnämndens ordförande till Sportbladet.

Både Rahm och Dopingkommissionen kan överklaga beslutet.

Den 28 juni fastnade Färjestads målvakt Robin Rahm i en rutinkontroll av Riksidrottsförbundets dopingkomission på en träning i Våxnäshallen i Karlstad. Provet visade spår av anabola preparat. Efter att ha kommit till Färjestad från Borås hade Rahm övertygat och stått 19 matcher i Elitserien och samtliga sju slutspelsmatcher.

”Tog väl en typ av chansning”

Men Rahm hade problem med en höftled och tvingades till operation. Enligt Rahm använde han anabola preparat för att påskynda rehabiliteringen.

– Efter operationen ville man påskynda och sätta press på sig själv att komma tillbaka snabbt från en lång rehabilitering. Det är väl inget jag vill skylla på, men... ja, det är väl en del av förklaringen, sa Rahm till TT.

– Man tog väl en typ av chansning. Man vet ju att vi blir testade. Men man var väl bara otroligt dum. Jag vet inte vad jag tänkte egentligen.

Avstängd av FBK

Färjestad stängde omedelbart av Rahm i väntan på domen.

– Vår etik och moral är i det här fallet glasklar och det kan inte råda någon som helst tvekan hos någon i vår verksamhet vad som gäller. Det är en föreningspolicy som inte kan missförstås och som fungerat prickfritt under alla år, sa klubbdirektören Håkan Loob i ett pressmeddelande.

Robin Rahm, som fram till kontrollen spåtts en lysande framtid, var helt knäckt. Dagarna efter beskedet hade han svårt att sova.

– Det går inte att beskriva hur mycket ångest jag har. Jag har aldrig haft så mycket ångest i hela mitt liv.