Bjurman: Räkna inte med Detroit-svenskarna i VM

SPORTBLADET

NEW YORK. Nä, det var inte Detroits år i år.

Så trots heroiska insatser under slutspelet känns det inte alldeles ologiskt att ”Lidas” & co får inleda sommarlovet redan nu.

Douglas Murray, däremot, kan få spela hockey länge ännu. Hajarna från San Jose biter hårt nu.

Det gick alltså inte.

Detroit kunde inte upprepa succén från den fjärde matchen i Joe Louis Arena i torsdags, när ”The Mule” iscensatte en av säsongens mest häpnadsväckande shower.

Ingen kan dock säga något annat än att de försökte. Wings var riktigt bra i natt också.

Men de mötte ett helt annat San Jose den här gången. Ett San Jose som var med från början, som spelade på toppen av sin förmåga och som verkligen, verkligen ville avsluta serien mot den besvärliga motståndaren

Till slut gjorde de det också – om än med knapp marginal.

Så nu får Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Johan Franzén, Andreas Lilja, Jonathan Ericsson och Mattias Ritola sitt längsta sommarlov på fyra år.

Surt, förstås.

Men inte ologiskt.

Det har varit en besvärlig säsong i Motown, präglad av svåra skador , långa formsvackor och generationsväxlingsvåndor, de senare utlösta av det faktum att luckorna efter Marian Hossa, Jiri Hudler och Mikael Samuelsson aldrig gick att fylla ut.

I långa loppet blev det för mycket för den gamla segermaskinen från Jefferson Avenue.

För San Jose fortsätter säsongen alltså – och att döma av insatsen i natt kan den bli riktigt lång.

Efter år av slutspelsbesvikelser har hajarna i Silicon Valley alldeles uppenbart gjort sig kvitt sina demoner och klarar nu av att spela på toppen av sin förmåga också i slutspelet.

Då lever alla motståndare farligt. Även Chicago. Ja, det lär ju bli Niklas Hjalmarssons Hawks som möter upp i nästa omgång – och det kan bli en alldeles klassisk serie det.

VM?

Räkna inte med för mycket.

Detroit-svenskarna är inte bara svårt besvikna just nu – de har varit skadade under säsongen och behöver vila. Och de som inte varit det heter Lidström och har gjort sitt i landslaget.

Douglas Murray hade en stor natt i sista matchen

Det var den mäktiga propp han satte in på Johan Franzén i tredje perioden som bäddade för Patrick Marleaus avgörande mål.

Han säger själv att han inte bestämt sig om framtiden ännu, men jag vägrar tro att det här var Nicklas Lidströms sista match.

Om Detroit vunnit en titel till i år, då hade han nog lagt av. Men så här snopet kan inte en så magnifik karriär få sluta. Vår allra störste spelar nog en säsong till.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL