Hamiltons sköna vinst

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Tog sin andra raka seger

Pole position – och seger för Lewis Hamilton.

– Det är fantastiskt att få komma tillbaka hit och vinna igen, säger han.

Nu är britten i VM-ledning.

Foto: Reuters
Lewis Hamilton vann Kanadas GP. Nu leder han VM.

Världsmästaren från 2008 gjorde ett makalöst varv under kvalet till Kanadas GP och tog pole position, han lyckades sedan försvara den positionen in i mål.

Detta trots att många experter räknade ut honom inför racet eftersom han inledde på de mjuka däcken och däckslitaget var väldigt stort under racet.

– Jag har haft en helt fantastisk helg, sedan vi kom hit i onsdags så har allt fungerat. Teamet har gjort ett otroligt jobb och detta var ett av de tuffaste loppen i år, säger Lewis Hamilton som tog sin 14:e seger.

Dubbelt McLaren

Han vann före teamkompisen Jenson Button och Ferraris Fernando Alonso, med den sistnämnde hade Hamilton en tuff fajt, både på banan och på väg ut ur depån.

– Jag tyckte att jag var lite före honom, jag såg i ögonvrån att de hade släppt honom men sedan kom han i den döda vinkeln så jag såg honom inte, säger Lewis Hamilton.

– Plötsligt var han bara där. Sedan hade vi en bra fajt, men det var svårt för det var så mycket trafik på banan, men det var även den som hjälpte mig att köra om honom.

Leder VM

Segern i Kanada var McLarens tredje dubbelseger i år. Den senaste tog de i Turkiet för två veckor sedan. Då precis som nu var det Lewis Hamilton som var före Jenson Button, detta gör att Lewis Hamilton nu också leder VM och han gör det före teamkollegan Button.

– Självklart hade jag hellre sett att det var åt andra hållet, att jag var före Lewis. Men han gjorde ett otroligt varv i kvalet och det kunde jag inte toppa, säger Jenson Button.

– Det var otroligt svårt att köra eftersom man var tvungen att hålla koll på däcken hela tiden och samtidigt trycka på ordentligt. Det var svårt att veta om man sparade däcken tillräckligt, men det var det fantastiskt kul race, under hela tiden kunde man se att hastigheterna kunde variera väldigt mycket. Som förare var man tvungen att hålla koll på väldigt många saker samtidigt, men det var intressant.

Detta var inte ett resultat som McLaren hade förväntat sig och nu är teamet i ledningen både av förar- och konstruktörs-VM. Red Bull som imponerade så i inledningen av säsongen tycks ha fått en värdig konkurrent.

– Vi gör allt vi kan för att stänga igen den luckan som de har, men på banor där det är mer downforce tror jag att de fortfarande är svåra att slå, säger Lewis Hamilton.

– Men om vi fortsätter att jobba bra så tror jag att vi kan ta in det försprånget som de har.

Nästa race körs i Valencia under Midsommarhelgen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1