Vinter-OS

Offertaktiken

SPORTBLADET

Svensktaktiken knäckte Northug och gav OS-guld

Anders Södergren föll.

Men reste sig och offrade sig för sina vänner.

Marcus Hellner gjorde likadant – men spurtade till sig ett OS-guld.

Den svenska offertaktiken är redan en OS-klassiker.

– Jag släppte mitt eget lopp och fokuserade bara på Johan, vi försökte bromsa upp farten så mycket som möjligt, säger Marcus Hellner till SVT.

OS-guld till Marcus Hellner och OS-brons till Johan Olsson. Dagens skiathlon (15 km klassiskt och 15 km fri stil) blev en legendarisk svenskdag i OS-historien.

”Jag kunde släppa mitt eget lopp”

Och det var en sällan skådad laginsats som ledde till succén. Johan Olsson ryckte efter halva loppet – då påbörjade Marcus Hellner operation ”bromsa farten”. Även Anders Södergren, som föll i starten, anslöt till Hellners taktik.

– Jag kunde släppa mitt eget lopp och fokusera på Johan. Vi försökte bara bromsa upp farten så mycket som möjligt. Det var en laginsats, säger Marcus Hellner.

Northug hade inga krafter kvar

Johan Olssons ledning bara ökade och ökade: som mest var han uppe i 24 sekunders försprång. Den norska skidkungen Petter Northug och de andra kanonerna kom igång för sent. Och när det drog ihop sig hade de inte tillräckligt med fart.

– Det är en imponerande laginsats, de hjälper verkligen Johan. Det värmer så i hjärtat, säger SVT:s Per Elofsson mycket rörd.

Väl på upploppet spurtade Markus Hellner bäst och knep guldet. Tysken Tobias Angerer tog silvret framför bronsmedaljören Johan Olsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vinter-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS