Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: Det där var iksuptionellt

Publicerad:
Foto: Björn Lindahl

Grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis.

Det där var iksuptionellt.

Ni kallar det finalrepris? Är ni inte kloka?

I fjol möttes Kais Mora och Iksu i Globen, i år möttes Kais Mora och Iksu i Globen, men det betyder inte att det var samma finallag.

Den gången kom ett näpet dalalag till Stockholm och gjorde sitt bästa för att smälta in i sponsorskyltarna. De sköt tre skott på mål i första perioden. Fick sin första utvisning då klockan stod på 59.59. Anna Wijk, hon som under säsongen skurit fram målgivande passningar bortifrån kafeterian, gick poänglös. Jag hade kunnat skriva att Kais Mora-spelarna var underlägsna motståndet, men det är inte sant, för de var underlägsna sig själva.

4–1 till Iksu den gången. En av tidernas bästa trupper vann både grundserien och guldet.

Det blev inte vackert

Sedan försvann kaptenen Josefina Eiremo och målvakten Malin Marklund. Ruttimann, Andersson och Bätschi rök i bara farten.

Finalrepris?

Det här var tabelltvåan Iksu mot de förstärkta eleganterna i Kais Mora. Det här var ett aggressivt och framskjutet dalalag som pressade sönder motståndet och gjorde 1–0 i första perioden. Wijk var inte sig själv, inte den här gången heller, men hon skickade inte in skuggan som bar hennes tröja i Globen 2017.

I första periodpausen tvingades Iksu inse att de inte skulle kunna glänsa den här dagen. Motståndarförsvaret var för tätt för den saken. Eventuella mål skulle behöva grävas in, slumpas fram, mörsas dit.

Det blev inte vackert, årets upplaga av Iksu siktar inte alltid på skönhetspoängen, men det gick. Detta tack vare Emelie Wibron och Sofia Joelsson (tre finalpoäng i fjol, två mål nu). Alice Granstedts 4–1 med sex minuter kvar avgjorde vart guldet skulle hamna.

Låter det snarlikt?

Titeln var Iksus sjätte. Kais Mora har spelat så många SM-finaler men bara vunnit en. Men när vi pratar om siffror är det ofta tröttsamt att gräva sig bakåt till gamla kämpars bedrifter. Vad som gör Nya Iksus bedrift så exceptionellt är att den sätter punkt för en gyllene svit som byggts upp efter årsskiftet.

Kalenderåret 2018 har umeklubben spelat 20 matcher och vunnit samtliga. Trots stjärnflykten, trots nybygget, trots att det krävdes förlängning i alla semifinaler har Wibrons gäng återupptäckt hur du vinner hårda matcher. 20 grattis till er.

2017: Iksu–Kais Mora 4–1.

2018: Iksu–Kais Mora 4–2.

Låter det snarlikt har du inte tittat tillräckligt noga.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

avKristoffer Bergström

Publicerad: