Valtteri Bottas på pole position i Abu Dhabi

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Valtteri Bottas jagar andraplatsen i VM.

Och han har pole position i Abu Dhabi.

– Jag är väldigt nöjd, säger han

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Valtteri Bottas på pole position i Abu Dhabi

Lewis Hamilton har redan vunnit VM-titeln i F1, hans fjärde. Men bakom honom fortsätter kampen om plats två och Valtteri Bottas gör allt för att vinna den.

Han var snabbast i kvalet till säsongens sista F1-lopp Abu Dhabis GP och har pole position i VM-finalen. Han körde ett varv på 1.36,231.

– Det kändes bara bättre och bättre under träningarna och det var likadant under kvalet. Jag hittade lite tid här och där och bilen kände bra, säger Bottas som tog karriärens fjärde pole position.

– Det var tungt när jag hade pole position i Brasilien senast och tappade segern så jag har ett klart och tydligt mål i morgon.

Bottas på pole position i Abu Dhabi

Finländaren har 22 poäng upp till Sebastian Vettel som är tvåa i VM - och startar från position tre i morgon. Det gör att Bottas måste vinna för att ha en chans att ta andraplatsen - men Vettel får inte ta fler än två poäng.

– Jag har aldrig trivts här, säger Vettel som var en halv sekund efter Bottas.

– Men jag tror att vi är snabbare i racet än i kvalet. Det är inte den banan som det är enklast att köra om på, men det är inte omöjligt.

Lewis Hamilton startar Abu Dhabis GP från plats två.

Ericsson positiv inför Abu Dhabis GP

Marcus Ericsson slutade på 19:e plats i säsongens sista kval.

– Jag tycket att det var ett rätt okej kval, utan några stora missar. Det gick snabbare och snabbare och det sista varvet var rätt bra, även om det alltid finns små saker man kan ändra på. Det är naturligtvis surt att vara bakom Pascal, säger Marcus Ericsson till Viasat Sport.

Han var sex hundradelar efter sin teamkollega Pascal Wehrlein som var 18:e man i kvalet till Abu Dhabis GP. Sett över hela säsongen var det också tysken som var den starkaste av av dem båda i kvalet. Han van kvalduellen med 11–7.

– Jag går ändå in i racet med en bra känsla, säger Ericsson.

– Jag har haft svårt att hitta känslan i bilen på dagen, men när det svalnat av något och banan blivit kallare så känns det bättre och det är lovande inför morgondagen. Bilen kändes också lovande under våra längre stinter i går, därför känns det bra.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / X01444
Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM