Första nollan – på sex år

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Dalen höll tätt mot Caperiotäby

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Hörnkvist.

Det är sällan en keeper håller nollan i innebandy – men Fredrik Hörnkvist svarade för bedriften när Dalen utjämnade kvartsfinalserien mot Caperiotäby.

Det var den första slutspelsnollan på sex år.

– Det händer ju inte så ofta, det brukar vara två år mellan tillfällena, säger Hörnkvist om nollan.

Den 27 mars 2006 höll Kenneth Lundqvist nollan när AIK vann med 8-0 mot Warberg, men sedan dess har inget slutspelslag lyckats hålla nollan.

Fram till nu.

Fredrik Hörnkvist var omutlig när han motade samtliga 15 skott avlossade av Caperiotäby när Dalen vann med 5-0 och därmed utjämnade kvartsfinalserien till 1-1 i matcher.

Och det var alltså den första slutspelsnollan på sex år.

– Att jag håller nollan handlar om tillfälligheter. De hade några bollar i stolpen, så jag tackar både dem och utespelarna som offrade sig och täckte skott, säger Hörnkvist.

– Det brukar alltid trilla in någon boll så det var skönt att ha marginalerna på min sida. Men för mig spelar det ingen roll om vi vinner med 5-0 eller 5-1, huvudsaken är att vi vinner.

Men en nolla måste stärka dig?

– Jo, det är klart, det händer ju inte så ofta. Men som målvakt i innebandy måste man vara mentalt stark och kunna ladda om eftersom man brukar släppa in mål, så det är ingen stor stor sak. Man är i sin bubbla och tänker bara på nästa räddning, oavsett om man släppt in eller räddat det senaste skottet.

Offensivt var stjärnan Ketil Kronberg den store kreatören för Dalen. Norrmannen gjorde 1-0, satte psykologiskt viktiga 3-0 i slutet av andra perioden och punkterade sedan matchen med sitt 4-0-mål bara halvminuten efter Caperiotäbys timeout i slutet av sista perioden.

– Han var riktigt bra och är en evighetsmaskin där framme. Vi gjorde en riktigt bra match, men nu handlar det bara om att ladda om igen, säger Hörnkvist.

Håller du nollan i nästa match?

– Nej, det tror jag inte… så länge vi vinner är jag nöjd.

■ ■ ■

Seriesegrarna och dubbla regerande mästarna Storvreta har ingen avsikt att dra ut på kvartsfinalserien mot Linköping.

9-5-segern i första matchen följdes upp med 9-4 på bortaplan, och nu har alltså Uppsalalaget gjort 18 mål på två matcher.

Storvreta har chansen att avsluta matchserien på hemmaplan på måndag.

■ ■ ■

Den andra kvartsfinalen mellan Helsingborg och Falun blev precis som den första både målrik och jämn.

Helsingborg gjorde ett ryck i den andra perioden och när Daniel Johnsson skickade in 5-2 i början av sista akten kändes det avgjort, men Falun bet sig fast i matchen och var nära att gå ikapp. Till slut kunde Helsingborg dock vinna med 7-6 och därmed är matchserien utjämnad till 1-1 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy