Bytte sport efter förlamningen – förlamades igen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Tacklad på innebandyplanen – nu på sjukhus efter kälkhockeyolycka

Thomas Jacobsen började med kälkhockey sedan han blivit förlamad från midjan och ner efter en olycka på innebandyplanen.

Nu ligger 24-åringen på sjukhus efter en ny tackling – utan känsel nedanför halsen.

– Jag har hoppet kvar, säger Jacobsen enligt VG.

Det är en osannolik historia som rör Idrottsnorge. Thomas Jacobsen spelade för tre år sedan innebandy i norska elitlaget Fredrikstad. I en seriematch mot Akerselva tacklades Jacobsen hårt i ryggen och föll olyckligt mot sargen. Resultatet blev att norrmannen förlamades från midjan och ner.

Har ingen känsel

Idrottstokige Jacobsen vägrade dock ge och sadlade om till kälkhockey där han snabbt kom med i det norska landslaget. Förra torsdagen, i en match mot USA, inträffade det fullständigt osannolika.

Jacobsen tacklades hårt i bröstet och åkte in i sargen med huvudet före. Smällen blev våldsam och 24-åringen låg kvar orörlig på isen. Medicinsk personal skyndade till och norrmannen fördes till sjukhus i Calgary.

Där har läkarna nu konstaterats att Jacobsen förlamats, för andra gången på tre år, och nu saknar känsel från halsen och nedåt. Hans öde har väckt stor uppmärksamhet i Norge.

– Jag vill tacka för allt stöd jag fått. Det är väldigt rörande. Tack till alla, skriver Jacobsen på Facebook enligt VG.

”Är tufft för honom”

På onsdagen genomgick 24-åringen en ny röntgenundersökning men läkarna har ännu inte hittat orsaken till den nya förlamningen.

– Testerna visar ingenting. Fortfarande stor osäkerhet men jag har hopp, skriver Jacobsen.

Kent Nyholt, förbundskapten för Norges kälkhockeylandslag, säger till VG att de nu planerar att transportera hem Thomas Jacobsen till Norge.

– Tillståndet har inte förändrats vad gäller funktion och känsel. Nu jobbar vi hårt med att få hem honom till Norge. Han längtar hem, säger Nyholt.

Trots sin osannolika otur uppger Nyholt att Jacobsen är vid gott mod.

– Självklart är det tufft för honom. Men Thomas är en positiv kille som inte ser bakåt utan framåt. Han har en otrolig framåtanda.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN