Mamman: ”Man blir rörd för hans skull”

PYEONGCHANG. De har funnits nära under hela karriären.

I samband med OS har André Myhrers föräldrar varit barnvakter och stöttat sin son från hemmaplan.

– Man blir rörd för hans skull, det känns nästan overkligt, säger mamma Christina till Sportbladet.

Telefonerna gick varma hemma hos André Myhrérs föräldrar i Bergsjö på torsdag förmiddag. Grattis-samtal, intervjuer, sms i en strid ström till pappa Thorbjörn och mamma Christina.

Glad mamma

Men Sportbladet fick en stund med en nybliven guld-mamma.

Om man får kalla dig så..?

– Hmm, ja jo. En glad mamma i alla fall, säger Christina Myhrer.

Hur var det att följa slalomen?

– Det var så spännande. Det är aldrig klart förrän det är klart men jag tycker att han gjorde ett mycket bra andra åk. Sen kan allt hända och det var bara att vänta in. Han skulle bli etta eller tvåa, dagen var hans. Visst är det roligast om de alla klarar att köra ner så de får åka om det, men man står väl sig själv närmast ändå.., säger hon om urkörningen av Norges Henrik Kristoffersen.

Vad tror du guldet betyder för din son?

– Han har hållit på så många år och detta är troligen hans sista OS. Han har kört bra i OS tidigare också, men att vinna har varit ett mål hela hans liv. Det betyder ju allt i den här branschen. Det blir en guldkant på hela skidkarriären.

Hur känner du som mor?

– Självklart blir man rörd, han har drömt om det här hela sitt liv. Samtidigt är det lite overkligt. Man hoppas och tror inför, sen när det sker blir det nästan lite overkligt.

Föräldrarna har valt att stanna hemma i Sverige och inte följa sonen på plats. Bland annat för att avlasta André Myhrers familj på hemmaplan. Tillsammans med sin fru Medelene har utförsåkaren två barn.

– Vi har varit ett stöd för familjen. Barnen Tove och Matheo är fem och två år. Vi hade dottern här i helgen, vi åkte skidor och byggde med lego. Det har ju kommit så mycket snö, säger Christina Myhrer.

Tror du att i alla fall den äldsta flickan kan förstå vad pappa ställt till med?

– Femåringen förstår nog. Tvååringen såg på tv en annan dag och stod och tittade och pekade på André när han var med. Han tyckte nog det var konstigt...

Det blir säkert en del guldkramar för barnen när deras pappa kommer hem.

Christina Myhrer beskriver sin olympiska guldmedaljör till son som mycket träningsvillig och fokuserad från tidiga år. Hans vilja att vinna såg föräldrarna också tidigt.

”Betyder lite mer än allt annat”

Papparollen har dock inneburit att han blivit mer flexibel.

– Det tror jag, han har insett att det finns andra saker som är viktiga. Som att barnen mår bra. Tidigare var han mer fokuserad, inget fick hända. Idag får han anpassa sig mer och vara flexibel och tänka annorlunda för att få vardagen att gå ihop, säger Christina Myhrer.

När sedan André Myhrer satt i Kanal 5:s studiosoffa berättade han om hur det var när han fick en hälsning från just mamma Christina efter guldet.

– Efter att jag pratat med Radiosporten så fick jag en hälsning från min mor som hade pratat med dem. Jag brukar inte bli så jätterörd efter sådana här saker, men just där och då sköljde det över mig faktiskt. Jag hade faktiskt svårt att göra intervjun då och det brukar normalt inte hända. Så det är väl någonting som betyder lite mer än något annat, säger han.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.