Storfavoriten åkte ur – svenskt guldläge

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Storfavoriten Marcel Hirscher chockade alla och körde ur.

Det öppnar upp för André Myhrer – som ligger tvåa efter första slalomåket.

– Jag kommer inte stanna där utan försöka titta uppåt mot Kristoffersen och jaga honom, säger svensken.

Marcel Hirscher har redan vunnit två OS-guld i Pyeongchang och var favorit att ta hem det tredje i herrarnas slalom.

Men den österrikiska stjärnan försvann direkt. Trots att hans egen tränare satte åket körde Hirscher ur efter mindre än halva åket.

Det öppnar upp för Sverige. Många åkare hade problem med underlaget i backen men André Myhrer stod för ett vasst åk och ligger tvåa, 21 hundradelar efter ledande Henrik Kristoffersen. Avståndet ner till trean Victor Muffat-Jeandet är hela 41 hundradelar.

– Det är ett jättebra utgångsläge givetvis, det finns alla möjligheter om jag kan växla upp en till växel, då finns det stora chanser, säger Myhrer själv efter sitt första åk.

Plan inför andra åket

Är du förvånad att det är så pass stora avstånd ner?

– I en sådan här backe som är så pass lätt borde det vara ganska tajta avstånd men det kan säkert vara lite nerver och det är svårt att få till det på den här snön.

Inga nerver på dig?

– Jag är glad för att vara här. Jag ville ge mig chansen att ge mig själv ett bra utgångsläge och nu har jag det. Jag kommer inte stanna där utan försöka titta uppåt mot Kristoffersen och jaga honom i stället för att skydda något bakåt.

Desto sämre gick det däremot för Mattias Hargin som ligger på 18:e plats – 1,99 sekunder efter ledande Kristoffersen. Svensken är själv besviken efter åket.

– Det var i mittenpartiet det började slå för mig och jag kom ur rytmen. Jag vet inte varför det blir så, det kanske är tävlingsnerver.

Men trots det skulle det bli en dubbel svensk succé i det första åket. Doldisen Kristoffer Jakobsen gjorde nämligen ett jätteåk och ligger just nu på tionde plats, med endast fyra tiondelar till en pallplats.

OS-höjdarna – 22 februari 00:18

LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM