Konkurrenternas panik efter svenska gulddraget

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Sverige var bland de första teknikåkarna på plats i Pyeongchang och skapade panik bland konkurrenterna.

De ändrade planerna gav första svenska herrguldet i OS-slalomen på 38 år. 

– Det har varit ett kungupplägg för att komma hit och prestera på topp, säger André Myhrer. 

När Sportbladet hängde med på en av de första slalomträningarna i Pyeongchang stämde ingenting för André Myhrer. Medaljhoppet körde ur flera gånger och hittade inte rätt med materialet. 

– Det går riktigt dåligt. Jag kommer knappt ner så jag har lite att fundera på, sa han då. 

Den aggressiva snön i Pyeongchang ställde till problem för flera åkare i slalomen. Förhandsfavoriterna Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen kunde inte hantera den och körde ur. Men Myhrer hittade rätt till slut – tack vare att Sverige ändrade sina planer och la hela uppladdningen i Pyeongchang.

Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET

– Vi var ovanligt tidiga. Vi strök ett förläger vi skulle ha i Italien för att åka hit tidigare och det var nog en väldigt bra grej. För två dagar sedan åkte Krille (Jakobsen) ifrån Pinturault, Feller och alla dem med typ åtta tiondelar och då blev det panik i de andra lägren. Den här killen som ingen hade sett åkte i från dem så alla började byta grejer och byta pjäxor och skidor och vi kände oss ganska lugna för vi hade hittat rätt, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

”Bara pratat om att vinna”

De svenska teknikherrarna flög business till Sydkorea och tog sedan in på ett femstjärnigt hotell i Incheon innan de började uppladdningen i Pyeongchang. 

– Vi hade en jättebra resa över, kom fram och fick bo på bra hotell och äta bra mat. Det har varit ett kungupplägg för att komma hit och prestera på topp, säger Myhrer. 

Inför slalomen pratade inte tränarna och gänget kring Myhrer och medalj – det enda det snackades om var guld. 

– Vi har bara pratat om att vinna tävlingar. I radion nu inför och under racet har vi bara skickat grejer som berättar hur vi kan vinna tävling, vinna tävling, vinna tävling. Vi har inte ens pratat om att ta medalj utan vi har pratat om att vinna, säger Eliasson Winter och fortsätter: 

– André vet att han kan vinna. Det här var förutbestämt. Det är bara en saga. 

Myhrer själv: 

– Jag har vetat att det har funnits en chans. Jag visste att det skulle bli väldigt tufft. Men jag ger mig chansen i första och att knyta ihop säcken på det här sättet är en dröm som blir sann.  

OS-höjdarna – 22 februari 00:18

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM