Vilken bom, Ferry!

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Jakten på orre slutade med blodvite – för skidskytten: Hade ögat för nära kikarsiktet

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Björn Ferry.

När en OS-mästare i skidskytte beväpnade sig med gevär och ställdes mot en orre blev det blodigt.

Fast inte för fågeln.

– Dubbelt pinsamt, säger Björn Ferry om vinterns underligaste skada.

Julhelger är förrädiska för elitskidåkare. De flyger hem, rör sig på flygplatser och bland släktingar, och utsätts för virus. Charlotte Kalla och Anders Södergren sjuknade nyligen in. Björn Ferry gick heller inte helskinnad genom december.

Under två dagar var han ute i skogarna runt Storuman och jagade orre. Toppfågeljakten pågår, så ”de sitter uppe i träden och käkar tallskott”, som han säger.

Ferry lokaliserade en fågel hundra meter bort, siktade... och resten är en blodig historia.

Spräckte ögonbrynet

– Jag hade ögat för nära kikarsiktet. Jag bommade fågeln men det blev blodvite ändå, för jag spräckte ögonbrynet, säger han.

Hur mycket hämmar såren dig?

– Ingenting. Men tio minuter senare hittade jag fågeln igen. Hundra meter bort, men jag bommade igen. Det kändes dubbelt pinsamt, både att missa och att gå hem med blod i ansiktet.

I dag åker Björn Ferry och Helena Ekholm till en jippobetonad tävling i tyska Schalke. Därifrån ska han vidare till världscupsloppen i Oberhof.

Om han stryker med handen över ögonbrynet och känner blodskorpan ska han inte bara skämmas. Två dagars jakt gav ändå något resultat för en av världens främsta skidskyttar.

– Jag fick med en fjäder hem första dagen. Det var allt jag lyckades med, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN