Mardrömmen: Tessan skadad

Svenska simstjärnan kan missa OS: ”Nerv i kläm”

LONDON/STOCKHOLM. Mardrömsbesked i dag:

Therese Alshammar, 34, är skadad.

Svenske guldhoppet går nu en kamp mot klockan för att hinna bli klar för OS.

– Vi tar en dag i sänder, säger läkaren Rene Tour.

Alshammar, ett av våra absolut största hopp i London, har drabbats av en form av nackspärr där en nerv ligger i kläm.

I dag, på en presskonferens, meddelades att det är oklart om simstjärnan kommer till start i London.

Simlandslagets läkare René Tour utvecklar:

– Sista dagarna på lägret har uppstått en påverkan på en nerv som man kan misstänka att en nerv var i kläm. Hon har haft svårt att rotera i simningen. I går gjordes en magnetkamera på henne som visar och bekräftar att hon har en nerv i kläm. Det vi kan göra nu är att ge henne avsvällande medicinering och hon kan få fortsatt fysbehandling. Läget är egentligen så att vi tar en dag i sänder med Therese. Vi får se. Vi kan inte säga exakt i nuläget hur hon kommer tävla. Hon har sitt absolut viktigaste lopp nästa fredag. Men i läget nu så är det en dag i sänder och vi får återkomma med rapporter. Therese har själv valt att låta oss lämna besked.

”Då går det inte att simma”

Menar du att det är risk att hon inte simmar alls i OS?

– Om man har en nervsmärt och man inte kan få bort den smärtan. Då kan man inte fullfölja rotationen i simningen och då går det inte att simma. Kan man få bort svullnaden så att det inte är en nervsmärta utan en muskulär smärta som är kvar då räcker adrenalinet som smärtstillande och då kommer hon att simma. Men ligger den här nervpåverkan kvar är risken att hon inte kan simma stor.

Hur mådde hon när hon fick beskedet igår?

– Klart att det är jättejobbigt för Therese. Therese har ju kommit hit för att göra stora prestationer. Så det är jobbigt för henne. Hon kämpar och har varit oerhört tapper under lägret och kämpat.

Får hon behandling varje dag?
– Nu får hon avsvällande behandling för att minska ner svullnaden kring nereven och våra fysios jobbar för fullt. Vi tar en dag i sänder. Hon är lite bättre i dag än igår. Hon var lite gladare idag. Men det är klart att det är jobbigt mentalt för henne.

Alshammars första start i London är planerad till onsdag 1 augusti, då försöken på 100 meter fritt startar.

Ny version följer.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN