Publicerad:
Uppdaterad:

Båda paren vägrade att vinna – buades ut

Av: Andreas Lundin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny skandal på OS när badmintonmatch avgjordes

1 av 4 | Foto: REUTERS
DISKADE Världsettorna Wang Xiaoli och Yu Yang (i gult) kastas ut från OS.

Skandalerna ser ut att avlösa varandra under OS i London.

När sista omgången av badmintonens gruppspel i dubbel avgjordes på tisdagskvällen gick båda paren för förlust för att få lättare motstånd i åttondelsfinalen.

Till slut fick domaren tillrättavisa båda paren samtidigt som publiken buade ut dem – och nu kommer skandalmatchen att granskas av förbundet.

Den märkliga situationen inträffade på Wembley arena mellan kinesiska paret Wang Xiaoli och Yu Yang, som vunnit VM två gånger och toppar världsrankingen, och deras sydkoreanska motståndare Jung Kyun-eun och Kim Ha-na.

Båda paren var redan klara för kvartsfinal och för att undvika att möta det andraseedade paret i slutspelets första runda gick båda för förlust.

Servade i nät

Och de båda paren gjorde sitt bästa för att förlora matchen. Servarna gick i nät, enkla misstag gjordes och den längsta bollduellen var enbart fyra träffar lång. Domaren varnade spelarna redan i första gamet, men då spelarna fortsatte att ”sabotera” för sig själva tvingades turneringens överdomare Torsten Berg till enskilt samtal med de fyra.

Men varken domarnas tillrättavisning eller publikens busvisslingar gav någon effekt. I alla fall inte på det kinesiska paret som till slut föll. Det sydkoreanska paret vann med 21-14, 21-11 och de båda paren lämnade arenan inför en uppretad publik.

Internationella badmintonförbundet har meddelat att de ska utreda matchen och även en efterföljande match – där Sydkoreas Ha Jung-Eun och Kim Min-Jung mötte indonesiskorna Meiliana Juahari och Greysia Polii – som också kunde uppfattas som en ”läggmatch”.

Kinesiskan Yu Yang säger att de inte ville gå för fullt för att spara energi till slutspelsmatcherna.

Skyller på formatet

– Vi går för fullt när det är utslagsmatcher. Eftersom det var gruppmatch ville vi konservera energin, säger Yu Yang enligt AP.

– Att vi inte spelade som bäst beror på att matchen inte hade någon betydelse. Om vi kommer etta eller tvåa i gruppen spelar ingen roll när vi redan är vidare. Det viktiga för oss är utslagsmatcherna, fortsätter hon.

Det sydkoreanska laget skrev på en protest tillsammans med domarna.

– Det är inte förenat med den olympiska andan att spela så här. Hur kan världens högsta rankade par spela så här? De gjorde misstag i spelet och deras attityd var verkligen bedrövlig, säger sydkoreanska lagets huvudcoach Sung Han-kook, enligt AP.

Australiens coach Lasse Bundgaard skyller situationen på tävlingens format.

– Det är inte bra när du skapar en turnering där spelarna kan hamna i en sådan här situation. Om chansen att vinna en medalj är större genom att förlora i stället för att vinna en match är det något som inte är bra. Jag förstår helt och hållet varför de gjorde som de gjorde, säger Bundgaard.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN