Svensk mardröm – avbryter finalen

”Absolut värsta som kan hända”

Av: Andreas Käck, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Big air-finalen förvandlades till en mardröm för Niklas Mattsson.

Svensken kraschade i första åket och tvingades bryta efter en fraktur i handleden.

– Jag tror att han hade kunnat åstadkomma en medalj, garanterat nu sett till nivån som är här, säger landslagspolaren Sven Thorgen som är på plats på finalen.

25-årige Niklas Mattsson hade storslagna planer inför finalen och drömde om medalj.

Men det blev totalt nattsvart.

Han inledde sin serie med en ”1620 backside” men fick för mycket rotation i hoppet och kraschade så pass illa i landningen att han skadade sig.

Fraktur i handleden

Mattsson tog läkarvård och fick då sin hand lindad.

Sen kom beskedet – han tvingas kasta in handduken och åkte till OS-byn för att röntgas. Efter någon timme kom svaret: en mindre fraktur på sin högra handled.

– Surt att jag inte kunde genomföra tävlingen, men smärtan var för stor. Jag kände att jag hade i finalen att göra, för hoppet jag landade under uppvärmningen kunde räckt till medalj. Ändå varit ett fantastiskt OS och jag känner att jag tillhör världseliten, säger Mattsson i ett uttalande genom SOK.

Snowboardlandslaget hade tänkt ha tre åkare som skulle fullfölja finalen i big air: storstjärnan Sven Thorgren, Mattsson och Måns Hedberg.

Men skador satte stopp för dem allihop. Thorgren föll bort redan före OS, Hedberg fick en hjärnskakning efter kraschen i slopestyle och nu rök Mattsson i första finalåket.

– Det är en sport där saker kan hända men så här mycket skador ska det inte behöva vara. Det är ren otur, säger Thorgren som varpå plats på finalen.

”Hade kunnat ta medalj”

Om Mattsson säger Thorgren:

– Han är extremt besviken. Skada sig i första åket är det absolut värsta som kan hända.

Vad hade han kunnat åstadkomma i dag?

– Jag tror att han hade kunnat åstadkomma en medalj, garanterat nu sett till nivån som är här, säger Thorgren och får medhåll av snowboardens sportchef Stefan Karlsson:

– Som tävlingen utvecklat sig så hade han haft alla chanser.

Thorgren har en fundering kring att Mattsson kraschade.

– Han gick för långt, precis som många andra. Niklas avbröt träningen med 20–30 minuter kvar för att samla energi. Då kan farten i snön hinna ändras och det kan vara svårt att bedöma farten. Det är väl det enda som han skulle ha tänkt på. Men det är många som gått långt. Det kan vara medvind också, säger Thorgren.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publicerad: