Lotus nye svensk

avAnna Andersson

Efter Ronnie Petersson – nu är Jimmy Eriksson hoppet

Foto: JIMMY RACING.COM OCH LARS ÅSTRÖM
Lotusduon: Jimmy Eriksson och Ronnie Peterson.

En svensk i Lotus?

På 1970-talet gav det höga VM-placeringar.

Nu kan det räcka till en mästerskapsseger – och hopp om framtiden.

– Det stora målet är absolut formel 1, säger Jimmy Eriksson.

När Ronnie Peterson körde hem GP-segrar och skapade F1-hysteri innan han tragiskt omkom efter en olycka var Jimmy Eriksson inte ens påtänkt. Han föddes 20 år efter det att Ronnie Peterson tog sin första andraplats i VM och har inte sett mer än sporadiska bilder från svenskens framgångsrika karriär.

Själv har han under flera säsonger kört för Motorpark Academy i tyska formel 3 cup och till årets säsong har stallet bytt namn till Lotus – och plötsligt har framgångarna kommit.

Nu leder Jimmy Eriksson mästerskapet med 78 poäng och tre tävlingshelger återstår.

”Känns verkligen bra”

– Visst är jag lite överraskad över att det har gått så bra, framförallt med tanke på hur struligt det har varit tidigare. Samtidigt så har jag aldrig slutat att tro på mig själv. Lotus har haft en stor betydelse, man har ändrat på strukturen, det har kommit in duktigt folk och vi har äntligen fått fart på bilen, säger han.

– Det känns verkligen bra att det är Lotus också, för de har stall hela stegen upp till F1, i GP3, World Series och GP2. Långsiktigt är det stora målet absolut formel 1, men ett kortare mål är naturligtvis att klättra något steg uppåt med stallet redan till nästa säsong.

Resultatmässigt finns förutsättningarna där. När serien i helgen återvänder till EuroSpeedway Lausitz, där han tog sin första seger i F3, är han favorit.

– Jag ser fram emot det, det är en bana som jag trivs på, säger han.

Hur ofta kretsar dina tankar kring titeln?

– Jag är ju den förare som har bäst chanser, men det är absolut inte klart än. Vi är så snabba att vi kan vinna, men vi får absolut inte ta några onödiga risker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1