Sveriges största hopp i London-Paralympics

SPORTBLADET

RULLSTOLSRUGBY

  Ett svenskt lag har inte varit med i Paralympics sedan 2000 och bara en av spelarna (Per-Arne Kulle) har deltagit tidigare. Sverige har inte vunnit någon mästerskapsmedalj tidigare och har heller aldrig besegrat USA, som tillsammans med Australien får räknas som stora favoriter. Låter som dåliga odds? Kanske. Men med den nye förbundskaptenen Benoit Labrecque har rullstolsrugbylaget gått framåt enormt det senaste halvåret och spelarna själva har bara guldet i sikte.

Maja Reichard

  Ålder: 21 Gren: Simning.

Funktionshinder: Synskada sedan ­födseln.

Hon är regerande Europa- och världsmästare på 100 meter fritt och har världsrekordet på halva distansen. I OS är det 100 meter som gäller för 21-årige Reichard som får räknas som en av storfavoriterna till guldet. Klarar hon bara pressen i sitt första Paralympics och sätter vändningen är guldet hennes.

Anders Olsson

  Ålder: 46 Gren: Simning.

Funktionshinder: Ryggmärgsskada.

Vann två guld i Peking och har kammat hem fem totalt. Innehar flera världsrekord och rankas som världsetta i sin klass på flera frisimsdistanser. Borde vara oslagbar på faovritdistansen 400 meter fritt. Kan säkert ta ett guld till av bara farten.

Jeffrey Ige

  Ålder: 27 Gren: Kula.

Funktionshinder: Utvecklingsstörning.

Är regerande världsmästare och har flera EM-medaljer. Slog världsrekord när han stötte 15,19 i januari. Men blev av med rekordet till en okänd australiensare. Bli inte överraskade om Ige tar tillbaka det – och vinner guldet – i samma veva.