Sista bilden på ”Mora-Nisse”

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Nära vännen minns ”Mora-Nisse”: ”Han var en fantastiskt fin person”

Den legendariske längdskid­åkaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson har avlidit.

Han somnade in i går ­morse med döttrarna Karin och ­Marianne vid sin sida.

– För bara några veckor sedan sjöng han för mig på min födelsedag. Det är svårt att få in att han är borta, säger nära vännen Hasse Eriksson.

Han var en av våra största idrottsmän.

Hans nio Vasaloppstitlar ger eko i skidvärlden än i dag.

Den 25 juni skulle Nils ”Mora-Nisse” Karlsson ha fyllt 95 år, men i går avled vår kanske främsta längdskidåkare genom tiderna.

Nära vännen Hasse Eriksson berättar för Sportbladet om hur Mora-Nisse insjuknade i lunginflammation förra veckan, och att han avled stilla på Mora lasarett tidigt i går morse.

– Det är en väldigt tråkig dag. Mora-Nisse var en fantastiskt fin person och skidsporten har mist en av sina största profiler, säger han.

”Skönt att luta sig mot”

De två lärde känna varandra på 1960-talet. Senare kom Mora-Nisse att fungera som mentor för Hasse Eriksson som blev tävlingsledare för Vasaloppet 1985.

– Hans lugn och trygghet var väldigt skönt att luta sig mot. Hans närvaro gav mig arbetsro eftersom alla alltid ville prata med honom, och han tog sig alltid tid för de som kom fram, säger ­Hasse Eriksson.

Vann OS-guld 1948

Mora-Nisse drabbades av en stroke för 20 år sedan, och tappade delar av talförmågan. Men han behöll sin vitalitet. Så sent som för tre veckor sedan var han gäst på Hasse Erikssons 75-årskalas. Då togs också en av de sista bilderna på Mora-Nisse.

– Han sjöng ”Ja må han leva” för mig med sin dotter Marianne. Han var i gång och pratade med folk och var som vanligt på gott humör, säger Eriksson.

Mora-Nisse nådde sina största framgångar under 1940-1950-­talen då han förutom Vasaloppstitlarna vann ett OS-guld 1948.

Han engagerade sig i Vasaloppet även efter sin karriär, och drev tävlingens organisation under 17 år.

Och han släppte inte sitt engagemang helt.

– Jag kom in i Vasaloppsorganisationen för fem år sedan, då Mora–Nisse var 90 år. Han engagerade sig då fortfarande i att driva tävlingen framåt. Bland annat var han i målfållan och tog emot folk under den första Cykelvasan, säger Vasaloppets vd Jonas Bauer.

Gillade aldrig fristilen

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson var ett stort namn även internationellt inom sporten.

– Alla känner till honom inom skidvärlden. Han var lätt att ha att göra med, och han var en enkel person som stod med båda fötterna på jorden, säger Jonas Bauer.

Mora-Nisse gillade aldrig fristilen, som kom på 1980-talet. Han kallade den för ”kråk-stil”, vilket kunde uppfattas som konservativt. Samtidigt var han drivande i att utveckla skidsporten, och var med och införde datoriserad tidtagning i Vasaloppet.

– Det gjordes 1967 trots att varken han eller någon annan inom organisationen hade någon kunskap om hur det fungerade. Det var både framsynt och modigt, säger Hasse Eriksson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN