”Vi ska ta död på Kläbobacken”

Foto: PONTUS ORRE
Kläbo i jättebacken.
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Den kallas redan ”Kläbobacken”. 

Sverige tänker ändra på det i sprinten.

– Vi ska ta död på det, säger tränaren Ola Ravald. 

OS har knappt börjat men det pratas redan om ”Kläbobacken” i Pyeongchang. Det norska stjärnskottet Johannes Hösflot Kläbo har dominerat världscupen den här säsongen och är storfavorit att ta hem tisdagens sprint. 

De svenska åkarna köper dock inte namnet.

– Jag tror man ska vänta med att döpa backen till tävlingen är avgjord. Den som vinner borde få backen döpt till sig, säger Viktor Thorn. 

Thornbacken? 

– Ja, kanske det. Eller svenskbacken. 

Svenska tränaren Ola Ravald är också fast besluten om att backen inte längre ska kallas ”Kläbobacken” efter sprinten. 

– Vi ska väl försöka göra vad vi kan för att ta död på det. Den passar honom bra. Men det är inte bara i den backen det avgörs, du kan vara längst fram där men ändå inte vinna, säger han.

Har kört skrämselpropaganda

Sannolikheten att det avgörs i den tuffa backen är dock stor. Därför har de svenska åkarna fått träna i en ännu tuffare under uppladdningslägret  i Japan. 

– De hade nog förväntat sig att banorna skulle vara ännu längre och tuffare. Vi har skojat lite med dem och kört ännu tuffare än det är här. Det verkar som att flera av dem inte tycker att den är så farlig, säger Ravald. 

Omvänd pyskologi? 

– Det kan vara bra. 

Foto: Pontus Orre

Oskar Svensson håller med. 

– Det är nog kortare än vad vi har trott alla i laget. Vi har tränat på längre intervaller och det tror jag att vi kommer att ha en fördel av här. Jag tror att vi alla fick en väldigt positiv känsla när vi kom till banan och såg att det inte var så extremt som vi trodde. 

Tränarna har kört skrämselpropaganda?

– Det är kanske lite så. Det har funkat väldigt bra.

Även Teodor Peterson blev positivt överraskad när han kom till Pyeongchang och såg backen. 

– Den i Japan var som en vägg man kom in i och saxade uppför. Den här går att åka uppför. Det är en tuff backe för att vara sprint, men det är ingen den tuffaste backen. Vår tanke är att vi ska vara starka där och göra något bra, säger han. 

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM