Säsongskortet årets innovation

SPORTBLADET

Säg sport i tv år 2004 och jag tänker på potentiella fester som blev axelryckningar. Sportsligt och tv-mässigt. EM, OS, World Cup. De växte liksom aldrig till himlen de där evenemangen.

Och det handlade inte bara om att Sverige ofta var fyra på bollen. Inte heller tv-folket tog några avgörande grepp. Det är illustrerande att hysteri – Robertos, Ejeborgs, Ungers – snarare än gudomlig precision varit snackisar efteråt.

Här fanns drivor av proffsighet – Staffan Lindeborg alltid, Peter Jihde på taket i Aten, Patrick Ekwalls härliga diva i Portugal – men sällan något utöver det vi vant oss kräva.

Nej, för mig blev 2004 och nydanande sport i tv synonymt med en liten detalj. En detalj som tittarmiljonerna troligen inte ens noterade. Vi talar säsongskortet, det digitala kort som gjorde att man via digitalboxen kunde få ohemula mängder toppmatcher, ett par-tre hundra. Den viktigaste innovation som diplomerade sportnördar ställts inför sedan sidan 377 på text-tv. Allt för 80 spänn i månaden.

Vi behövde inte längre ligga sömnlösa över vilken allsvensk match Canal+ skulle bevärdiga till ”Veckans match”. Vi fick alla. De nervsvaga kunde undvika Radiosportens måljingel. Text-tv kunde man ha i reserv till egna bröllop. Och även vi i UPC-land fick vara med om kalaset. Bara det en sensation.

Men, ähum, alla gillade inte läget. Det är helt sjukt. Det var med en match i veckan. Nu är det två-tre. Tänk om jag var ens tio procent så sanslös i någon fixering, gormade C en kväll med höjdpunkter som Trelleborg–Örebro.

Något säger mig att kortet inte skapar lika många jobb för äktenskapsrådgivare 2005. Orkar säsongskortet med en allsvenska utan AIK, men med Gefle och Häcken ? Jag är pessimistisk. Det magra utbudet av matcher i elitserien är ett tecken.

Bäst 2004: Canal+ och säsongskortet. Bäste kommentator: Henrik Strömblad. Bäste bisittare: Pelle Blohm. Bäste tyckare: Albert Svanberg. Bäste Albert Svanberg: Robert Gustafsson.

Säg 2005 och sport i tv och jag saknar redan Eurosport. Ibland är det inte alls lika modernt i UPC-land. Ett år utan Tour de France med Roberto Vacchi, det är inget år.

Lars Nylin ([email protected])