Bara tanken var god i nya "Saturday live"

SPORTBLADET

Sportbladets Frank Östergren: Lågbudget, Viasat

Tanken var god, sa Henrik Strömblad i minut 16 av sändningen från Oldham-Manchester City i premiärprogrammet av "Saturday live" i Viasat Sport. Det var en passning som inte nådde fram.

Tanken är god, säger också jag. Men då menar jag "Saturday live".

Jag hade höga förväntningar, reklamen gav till och med, för att vara Viasat, ett seriöst intryck.

Men jag kunde lika gärna tagit en sparkstöttingtur på Drevikens is. Då hade jag åtminstone fått frisk luft, motion och en anledning vid hemkomsten att öppna en riktigt god engelsk ale.

Istället satt jag inne med lågprisöl.

Viasat har sportkunnigt folk. Men oftast sjabblas det bort i ytlighet och lågbudget. Programmet startade, Peter Henriksson som programledare var nervös, tre studiogäster som åtminstone jag inte har något förhållande till. Varför var just de utvalda, vad kan de tillföra, vad vet de om engelsk fotboll?

Var är taktiken och siffrorna?

Inget försnack om matchen, säger reklamen att det ska bli fakta och statisktik förväntar jag mig tio minuters prat med laguppställningar och taktik. Siffror, pilar, statistikböcker på studiobordet.

Det enda skojiga var klippen med gamla matcher med originalkommentatorerna. Martin Tyler var överlägsen redan för tjugo år sedan och visst var det Kenneth Wolsterholm som kommenterade matchen där Bert Trautman spelade med bruten nacke.

Två matcher visades och kommentatorskampen, där vann, jo det är sant, Åke Unger och Jonas Wirmola. När de väl snackat av sig höll till och med Unger tyst flera minuter och Wirmola, han analyserar utan referentkomplex.

Henrik Strömblad och Glenn Hysén; som vanligt pratade de om allt annat än matchen.

Norsk tv sände i går landets motsvarighet till "Idrottsgalan". Den gjordes också till ett insamlingsprogram för flodvågens offer, där hela idrotts-Norge ställde upp. Nog borde den svenska "Idrottsgalan" göra samma sak.

TV4-sporten har handbolls-VM och spanska ligan. Men därutöver inget. Kanske kan tablåns tomhet förklaras med ryktet att TV4-sporten ska bli en del av Bonniers nya sportkanal.

Alla ni UPC-anslutna som inte längre ser Eurosport. Samma rykten säger att Bonniers nya sportkanal har köpt sig en UPC-plats, på Eurosports bekostnad.

Bäst

Sämst

Frank Östergren