Vetlanda seriesegrare

SPORTBLADET

- för första gången på tio år

Vetlanda som segrare av södra allsvenskan.

Vem hade tippat det innan bandysäsongen drog igång i november? Under torsdagen säkrade smålänningarna sin första serieseger på tio år genom att nolla Västerås på Rocklunda.

Stefan Nordén och Björn Einarsson gjorde målen när VBK vann med 2-0.

Foto: Björn Einarsson – glad och stolt seriesegrare med Vetlanda.

Bara jumbogänget IFK Motala har gjort färre mål än Vetlanda under södra allsvenskan. Betydelsen av målvakten Andreas Bergwalls storspel kan inte överskattas.

- Jag har valt att satsa på en uttalad förstemålvakt den här säsongen. Andreas Bergwall har har varit helt otrolig under säsongen, sa förbundskaptenen Kenth Hultqvist i samband med att han presenterade svenska 25-mannatruppen till VM i Kazan.

Mot VSK visade 30-åringen än en gång sin klass - liksom resten av Vetlanda.

- Det är inte många som lyckas hålla nollan på Rocklunda. Men vi gjorde det, säger VBK-anfallaren Björn Einarsson, 26.

”Ingen propagandabandy”

För första gången sedan säsongen 1994/1995 slutade Vetlanda som segrare av södra allsvenskan. Efter 0-0 i paus avgjorde det defensivt snålspelande bortalaget med två snabba mål i mitten av andra halvlek.

- Det var väl ingen större publikmatch, men vi åkte inte till Västerås för att bjuda på propagandabandy - vi åkte dit för att vinna. Vi åkte väldigt mycket skridskor i defensiven. Det sätt som vi genomför matchen på under 90 minuter är bland det bästa vi presterat den här säsongen, säger Einarsson.

Västerås drabbades av ett tungt avbräck när VM-truppsuttagne anfallaren Michael Carlsson, 32, tvingades bryta matchen med en misstänkt hjärnskakning.

- Jag åkte runt på kanten och sköt bollen in i sargen, en Vetlandaspelare kom efter och jag smällde huvudet in i planket, säger Carlsson.

- Det kändes inte alls bra när jag lämnade isen. Men så här efteråt känns det lugnt. Jag kommer att vara på benen när Elitserien drar igång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy