Friidrott

"Jag har stenkoll på mina vattenflaskor"

SPORTBLADET

Carolina Klüft fruktar sabotage - och dopnings- anklagelser: Min värsta mardröm

GÖTZIS

Carolina Klüfts stora skräck är att hon ska bli oskyldigt anklagad för dopning.

Att någon ska preparera hennes vattenflaskor eller smyga ner något i maten.

- Det är min värsta mardröm. Att bli dömd för något jag inte gjort. Vad jag än sa skulle misstankarna finnas där. Jag skulle förlora mitt liv, jag skulle lämna Sverige. Allt skulle vara förstört, säger hon.

Det var en till en början glad och förväntansfull Carolina Klüft som höll presskonferens inför sin säsongspremiär i sjukamp i österrikiska Götzis.

Men när frågorna kom in på ämnet dopning, blev hon plötsligt allvarsam och avslöjade sin stora rädsla för att bli utsatt för sabotage.

- Jag har alltid stenkoll på alla mina vattenflaskor då jag tävlar. Har jag glömt bort en flaska för en stund, häller jag ut vattnet eller kastar flaskan. När jag har en väska med flaskor i, brukar jag lägga en tröja över den på ett speciellt sätt, så att jag kan se om någon varit där och rört väskan. Ser jag att något är ändrat, rör jag inte flaskorna.

- Det är samma sak då jag äter ute. Jag tar för mig allt jag ska äta på en gång och håller sedan koll på tallrikar och glas. Jag lämnar aldrig bordet.

"Obegripligt att fuska"

Det låter ju absurt att du ska behöva göra så?

- Det är därför jag är så himla trött på de som ställer till det och ska fuska och förstöra. Det är det som är absurt tycker jag. Att jag gör allt för att hålla mig ren tycker jag är mer normalt. Det är naturligtvis jobbigt att det ska vara så att man alltid måste hålla koll på sina grejor. Men man vänjer sig vid allt. Det blir en vana till slut.

Vem skulle kunna vilja dig något ont?

- Tja, alla kanske inte gillar mig. Jag kämpar så starkt mot dopningen, att det kan finnas de som kanske vill göra något mot mig.

- Själv tar jag inte minsta risk att få något förbjudet i mig. Jag har hellre ont i huvudet än tar en Alvedon.

- Jag är så antidopning att det finns inte. Skulle någon ens misstänka mig för att ta något, då skulle jag sluta direkt. Då skulle det inte vara roligt att hålla på. För mig är det obegripligt att det finns de som fuskar. Jag tävlar för att det är roligt och tyckte jag inte att det var kul skulle jag sluta i morgon.

Vad anser du om det som nu hänt Marion Jones borta i USA?

- Jag har ingen aning vilken värld hon lever i eller vad som händer därborta. Jag har inte följt det så noga. Jag hoppas bara att sanningen kommer fram.

Van att rapportera

Vad tycker du om dopningsbyrån Wada:s nya, tuffare regler om att aktiva måste uppge var de befinner sig varenda dag på året?

- För mig och övriga friidrottare är det ingen jättestor skillnad. Vi har rapporterat i flera år, så jag är van att fylla i var jag befinner mig varenda dag. Jag brukar sätta mig ner på söndagarna och göra ett veckoschema. Skulle det sedan bli några avvikelser, så skickar jag bara att mejl och berättar det. Det är inte det minsta problem. Man vänjer sig vid allt.

- Jag ser det som ett nödvändigt ont. Vill man komma tillrätta med dopningen, går det inte att sitta med armarna i kors och säga att något är för jobbigt. Man måste göra något åt det. Det är inte roligt att vara bevakad varje dag, men samtidigt är det värt det om fuskarna åker dit.

Hur många gånger har du själv testats i år, utanför själva tävlingsverksamheten?

- Det har nog blivit sju, åtta gånger. Jag testades så sent som förra fredagen och nu i onsdags. Men jag tycker bara det är bra att jag blir testad och de får komma hur ofta de vill. Jag har inga problem att lämna mina kisseprov. Jag vet att jag är ren och har inget att vara rädd för. Jag tror det är enda sättet att få en ren idrott.

"De borde ha det som oss"

Tror du att dina konkurrenter utomlands testas lika ofta som du?

- Nej, men jag hoppas verkligen det. Jag hoppas att alla i hela världen ska ha det som oss. Då skulle det vara omöjligt att fuska.

Tror du att det finns de som misstänker dig för dopning efter alla framgångar?

- Ja, det finns säkert de som går runt och säger så. Sådana som inte känner till min bakgrund. Men det enda viktiga är att jag själv vet att jag är ren. Jag skulle aldrig få för mig att fuska. Om det budskapet inte går fram till alla, kan jag inte göra något åt.

Här är Carros sjukamper i år

Mats Wennerholm

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott