Frankrike dominerade mot Italien

Publicerad:
Uppdaterad:

Seger med 33 poäng

LULEÅ

På basketplanen i Luleå fanns regerande NBA-mästaren Tony Parker. Men den största stjärnan satt en meter utanför - Larry Bird. Legenden specialgranskade Frankrike som lätt vann över Italien med 85-52. Därmed är Frankrike klart för vidare avancemang.

Frankrike anses som en av favoriterna i basket-EM och under lördagen tog man ett steg mot vad som kan leda till final i Globen nästa helg.

Fransmännen har imponerat med två förkrossande segrar mot Bosnien (98-76) samt mot Italien som inte nått upp till normal standard. På söndag möter man visserligen Slovenien i vad som blir gruppfinal, men inget ser ut att kunna rubba "Les Bleus" som jagar sin första riktigt stora titel.

Italien var på förhand det lag som skulle hota Frankrike om gruppsegern, men italienarna blev förnedrade.

- Varken moralen eller defensiven var särskilt bra, ursäktade sig Italiens coach Carlo Recalcati.

Och Larry Bird bevittnade alltihopa.

Nåja, nästan allt i alla fall.

Vid ställningen 61-41 till Frankrike reste sig den 210-centimeter långe legenden från VIP-läktaren, slog ihop sitt block och släntrade ut från Coop Arena med ett trött leende:

- Jag har inga kommentarer.

En av de stora

Efter tre perioder hade Frankrike imponerat tillräckligt på Larry Bird som i dag har hunnit bli 47 år gammal och jobbar som talangscout för Indiana Pacers, klubben han tränade fram till år 2000.

Det snackas ofta om de tre stora inom basketsporten i modern tid. Michael Jordan är en, Magic Johnson en annan och den tredje är Larry Bird som spelade 13 år i NBA och var hela tiden Boston Celtics trogen.

Klubben han tog till tre NBA titlar.

Mäktig trea

Den franske guarden Tony Parker har precis vunnit sin första och var inte på särskilt glödande spelhumör och slutade på 10 poäng, men visade ändå klass i sina passningar.

Italien kunde följa med till 18-18, men laget tappade allt mod efter Laurent Foirest mäktiga trea.

Med en halv sekund kvar av första perioden slängde han iväg bollen från egen korg och rakt i italienarnas.

- Att vi vinner med 30 poäng är lite väl stort, men vi har verkligen ett kanonlag och det tycker jag att vi visar mot Italien. Vi är ett ungt lag som känner varandra sedan flera år tillbaka och vad jag vet är det inget annat lag i Europa som spelar som oss, sade den franske guarden Makan Dioumassi som fick avlasta Tony Parker.

TT

Publicerad: