Jämna Globen med marken

SPORTBLADET

Det var mitt under en av matcherna i World Cup som jag insåg det:

Globen borde rivas.

Globen är ett skrytbygge som överlevt sig själv och snarast borde jämnas med marken. Eller åtminstone med ekvatorn; kanske borde man hugga av halva som man gör med kokta ägg. Bygga om underdelen och försöka få det gamla skithuset att leva igen.

Låter det vansinnigt? Det kanske det är, men låt mig ändå förklara vad jag menar:

Det första jag känner när jag kommer in i arenan är den vedervärdiga lukten av Globens hamburgare. De har alltid haft en fadd, kokt smak, lite söt, lite okryddad, lite meningslös.

Jag blir på dåligt humör redan av den.

Sen sätter jag mig i de röda stolarna med stoppade säten. Dem gillar jag även om de börjar bli en smula slitna. Det har trots allt gått 15 år sen invigningen. Men så tittar jag mig omkring och då ser jag hur dött det är. Den här kvällen är det nästan fullt. Det är det aldrig annars. En full ishall är femhundraelva procent roligare än en halvtom. Ändå är det tråkigt.

Logerna är tomma

Högst uppe ligger logerna. De är tomma. Jag förstår varför. Ingen vill betala 100 000 om året för att få svindel och se en hockeyspelare stor som ett knappnålshuvud. Ens om han heter Nichlas Falk.

En av logerna - en av de få som verkar uthyrd - ägs av Prins Bertil, enligt den övertydliga markeringen. Herregud, han har varit död i åratal och ändå har han en loge kvar. Då förstår man att de har lite svårt att få hyresgäster. Kanal fem har också en. Det är en framåt kanal. Verkar ändå vara en konstig investering. Behöver man en loge i Globen för att producera Plastikkliniken, Stjärnorna hånglar, Room-service eller Tjockholmen eller den femhundraelfte visningen av Rivierans guldgossar?

Skulle inte tro det.

Logerna är fullständigt meningslösa. De är en rest från den postfolkhemska tid när aggressiv kapitalism var fult. Man började släppa in dem - men försökte gömma dem. När Globen invigdes kommer jag ihåg att man försökte dölja den fina restaurangen på ena kortsidan bakom skynken för att ingen skulle se kristallkronorna i taket och bli provocerad.

Ohyggligt provocerad, rent av... huh. Det var en annan och betydligt mera dubbelmoralisk och hycklande tid. Hela Sverige var som en bruksort där ingen tilläts sticka ut - i alla fall inte så att det syntes.

Fågelholkar

Inga hallar i hela världen ser ut som Globen. Inga andra hallar skäms för att det finns folk som vill betala extra. Betalar man 100 000 i årshyra får man en fin loge. Betalar man en halv miljon får man en ännu finare. Utom i Stockholm. Där får man en fågelholk.

Riv skiten. Låt gulaschbaronerna, plyschnazisterna, gåsleveranarkisterna och kaviarkommunisterna få det de betalar för.

Mina NHL-vänner gnäller över musiken i Globen.

Det gör jag också. Djurgården har alltid haft en gräslig musik på sina matcher. Stroppig industridisko. De rensade ut Status Quo men rensade också ut hockeysjälen. Under World cup spelas det något slags förnäm soulmusik, sån som Östermalmsbraten säger sig gilla. "Jag gillar svart musik, soul, arenbiiii då ra".

Jag ryser när jag hör den. Den är så mondän och utslätad att den dödar all stämning. Jag längtar så jag kan dö efter Status Quo. "Å-å-å rockin all ooooover the world".

Mina NHL-vänner undrar också över klockan. Hallen är bara 15 år gammal men klockan stannar hela tiden. Globens klocka är sämre än klockan i ishallen i Gnesta. Och tv-skärmen visar ingenting. Ingen ser pucken. Jag såg VM i Prag i våras. Deras nya storbilds-tv visade allt. Precis allt. Man kunde räkna Foppas pormaskar. Om man ville.

Hatad av publiken

Nu spelar musiken Zorba - på trumpeter. Grattis Stockholm.

Globen är felbyggd och var väl ett roligt turistmål i början. Nu är det ingen som blir glad av Globen. Den ligger där som en vit elefant och hockeypubliken hatar den för att den är för stor, klubbarna hatar den för att den tar för hög hyra, företagen hatar den för att logerna är värdelösa.

Ingen älskar Globen. Riv skiten.

Ett sportställe som inte kan laga anständiga hamburgare förtjänar inte att få leva.

Riv - eller bygg om. Det är faktiskt allvar: riv Globen innan den dödat hockeyn i Stockholm fullständigt.

Läsarmejlet

Lasse Anrell