Sjarapova mot Williams i Wimbledonfinalen

SPORTBLADET

17-åriga ryskan näst yngst genom tiderna att spela om titeln

1 av 2 | Foto: Maria Sjarapova får möta...

London

Den 17-åriga ryskan Maria Sjarapova är den näst yngsta kvinnliga Wimbledon-finalisten genom tiderna.

I finalen ställs hon mot amerikanskan Serena Williams.

Bara Martina Hingis, då 16 år, har varit en yngre finalist i Wimbledon än Sjarapova. Sjarapova är också den blott andra ryskan att spela final i Grand Slam-turneringen på gräs. Den första var Olga Morozova som förlorade mot Chris Evert 1974.

Sjarapova slog amerikanskan Lindsay Davenport i semifinalen med 2-6, 7-6 (7-5), 6-1.

Kanske var det regnavbrottet som hjälpte henne till segern. Det kom lägligt i början av det andra setet - som ryskan tog hem i tiebreak och sedan till synes enkelt kunde gå till 6-1 i det tredje setet.

- Jag fortsatte att tro på mig själv och försökte att hitta ett sätt att vända på matchen, sade Sjarapova om att ha förlorat det första setet.

- Det här är otroligt, helt knasigt och jag tror att jag börjar gråta.

Laddar med att plugga

17-åringens uppladdning inför matcherna skiljer sig från de övriga spelarna. Hon sköter skolarbetet.

- Jag läser sociologi och före matchen skrev jag en uppsats om hur människor kommunicerar. Jag gör ofta det - när jag inte har nåt att göra tar jag tag i skolarbetet, säger hon.

Det är ingen lätt uppgift ryskan ställs inför i finalen. Där väntar Serena Williams, som siktar på sin tredje raka Wimbledontitel.

Williams slog fransyskan Amelie Mauresmo med 6-7 (4-7), 7-5, 6-4 i sin semifinal.

Mauresmo vann det första setet, men efter att ha fått behandling för en ryggskada under det andra setet, lyckades hon inte hålla i spelet och den toppseedade amerikanskan kunde ta hem det andra och tredje setet efter att ha brutit fransyskans serve till 6-4.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis