Europa på väg mot storseger i Ryder Cup

SPORTBLADET

I ledning med sex poäng inför den sista dagen

Bloomfield Hills, Michigan

Tre segrar på söndagen och saken är klar.

Europa vinner Ryder Cup.

USA försökte, men orkade inte hämta sig från fredagens svaga start.

Bernhard Langers europeér chockade amerikanerna på Oakland Hills i Michigan när kampen om den klassiska golfbucklan gick igång i fredags.

Inför lördagens bästbollar ledde Europa med 6,5 mot 1,5. Då kallade USA:s kapten Hal Sutton till ett krismöte.

- Det eldade upp oss. Det finns inte en spelare i det här laget som inte vill vinna för honom, säger Chris Riley som spelar den klassiska lagmatchen för första gången.

Den amerikanska uppryckningen kom omgående, men den visade sig snart vara tillfällig.

I par med Tiger Woods var Riley vinnare redan efter 15 hål mot Ian Poulter och Darren Clarke och när Colin Montgomerie och Padraig Harrington föll mot Davis Love III och Stewart Cink (3/2) hade USA fått det häng man så gärna önskat sig och så väl behövde.

Chris DiMarco och Jay Haas delade sedan matchen mot Lee Westwood och Sergio Garcia, men närmare kom inte amerikanerna i bästbollspelet.

Paul Casey och David Howell slog Jim Furyk och Chad Campbell på sista hålet och Europa hade 8-4 inför foursamespelet på lördagskvällen.

Clarke och Westwood gav Europa 9-4 när de tvingade Haas och DiMarco av banan redan efter det 14:e hålet. Phil Mickelson och David Toms, båda ställda åt sidan i bästboll, gav USA nytt hopp i och med segern mot Miguel Angel Jimenez och Thomas Levet.

Sergio Garcia och Luke Donald ökade på nytt det europeiska försprånget när de besegrade Jim Furyk och Fred Funk och 10-5 blev till slut 11-5 när irländarna Harrington och Paul McGinley sänkte Woods och Love.

Så stort ledning har Europa aldrig tagit med sig ut sista tävlingsdagen.

Tre segrar i söndagens tolv avslutande singlar och Europa vinner Ryder Cup för fjärde gången de senaste mötena. USA vann 1999, Europa 2002.

Slutar matchen 14-14 vinner nämligen Europalaget i kraft av att det är regerande mästare.

TT