Deras dröm grusades

SPORTBLADET

Svenskarna föll offer - för samma bunker

TROON

Den är åtta meter lång och tre meter bred - sandgropen där de svenska drömmarna om British Open grusades.

- Jag ville bara packa ihop skiten och dra när jag varit där, säger Joakim Haeggman.

Precis det gjorde Fredrik Jacobson.

Gamla Royal Troon GC har ett berömt signaturhål, döpt efter sin lilla green till "Frimärket". I en långsmal bunker till höger om green förlorade två svenska storstjärnor chanserna att vinna British Open.

Fredrik Jacobson och Joakim Haeggman, som är de enda svenskarna som är rankade top 50 i världen, klev båda ner i en avgrund av extraslag när de vid varsitt tillfälle hamnade i samma sand.

- Det är faktiskt jäkligt ironiskt, säger Haeggman och vet inte om han ska skratta eller gråta.

- Det gick åt helvete i samma sandlåda...

En tråkig förlust

Bunkern på åttan mäter 810 x320x110 centimeter och är fylld med ungefär fem kubikmeter lös sand. De lodräta väggarna är gjorda av torv, precis som för snart 150 år sedan, då Royal Troon anlades.

- Det var ju jäkligt trist att förlora allt på ett enda misslyckat slag, sa Jacobson.

Slaget dit, alltså. Och försöken att sedan ta sig ur.

För Fredrik Jacobson var mardrömmen verklighet redan under inledningsvarvet i torsdags, då han på det sjunde (!) hålet lyckades gå ner i åttans greenbunker. Väl där lyckades han slå bollen i torvvägggen så att bollen studsade ner på hans vänstra lår, vilket innebar två slags plikt - utan att han ens hade lämnat gropen. Det blev till slut åtta slag fram till koppen, fyra över par.

- Det var ju lite surt, minns han.

- Nu är det bara att åka hem.

Retfullt ner i bunkern

Det kvittade att Jacobson spelade skapligt under resten av de två öppningsvarven och gick de 35 andra hålen på par. Han missade cutten med ett enda slag, på plus fyra - de fyra han förlorat i den där bunkern.

Joakim Haeggman var där ett dygn senare, på det andra varvet. Utslaget på det extremt korta hålet landade på höger sida av green och rullade retfullt ner i bunkern för att lägga sig alldeles intill väggen.

"Jag var så jävla arg"

Efter ett misslyckat försök att slå bollen rakt upp och över kanten in på green inledde Haeggman en resa med bollen som tog honom på stora omvägar och kostade fyra extra slag, precis som för Jacobson.

- Jag var så jävla arg att jag ville vrida klubban runt halsen på mig själv, minns han.

- Tycker nästan bunkrarna är väl extrema. Här kan man spela bra i 17 hål men tappa allt på det 18:e, det är för jäkligt.

Till skillnad från Jacobson får Haeggman ändå spela vidare i dag. Efter bra golf på de flesta övriga hål är han på totalt par, på 24:e plats, i The Open.

- Men det är ju kört, jag har ju spelat bort mina chanser. Nu måste jag ha en perfekt dag och alla andra ska drabbas av elände för att det här ska bli nåt, säger han.

Allt på grund av sandgropen.

Sportbladet synar alla svenskarna – Haeggman är bäst, Hedblom sämst

Längre ned: fakta om alla svenskarna.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf