”Rensa upp”

SPORTBLADET

Medierna om OS-uttagningarna: Stinker svett & steroider

1 av 2

LOS ANGELES

Det är inte länge sedan Marion Jones och Tim Montgomery var USA:s snabbaste duo.

Nu är de friidrottens smutsigaste par.

Efter fiaskot i de amerikanska uttagningarna förlöjligas de båda dopningsmisstänka stjärnorna till och med på hemmaplan.

– Jones kan alltid se det från den ljusa sidan. Utvecklingen i helgen gör att hon och Montgomery får massor med tid över till sightseeing i Aten, skriver Christine Brennan i USA Today.

Dopningsskandalen ligger som ett tungt moln över tävlingarna i Sacramento i Kalifornien. Så här inledde Los Angeles Times Jim Plaschke sin krönika i går:

– Välkommen till de amerikanska friidrottsuttagningarna. Här stinker luften av svett, hudkräm och steroider.

För kanske första gången har dopningen inom friidrotten blivit ett allmänt samtalsämne i USA.

Deltagarna tonar ner

– Det går inte att komma ifrån vad uttagningarna 2004 kommer att bli ihågkomna för, skriver Mark Kreidler i Sacramento Bee.

Deltagarna försöker tona ner debatten. Men det är försent.

Den som vinner misstänkliggörs. De som förlorar misstänkliggör. Orsaken är densamma – dopning.

– Det är jobbigt att vara ren i den här sporten där alla blir snabbare och snabbare, säger Brian Lewis som kom sjua i semifinalen på 100 meter.

– Men det är bara att acceptera. De har inte avslöjats.

Jones är en av dem. Hon har inte testats positivt men hennes initialer finns på ett dopningsschema. Hon har också skrivit ut en check till det laboratorium i San Francisco som tagit fram det tidigare okända steroidpreparatet THG.

Många kräver stenhårda tag för att rensa upp i träsket av misstänkta.

– De amerikanska cheferna borde göra det rätta och stryka dem från landslaget. Låt dem inte komma med i laget även om de klarar kvalet, skriver Plaschke.

”Stressen knäcker”

De som fortfarande stöttar Jones tror att kvalfiaskot har att göra med en intensiv mediebevakning.

– Stress knäcker rör. Då kan du själv räkna ut hur det drabbar en människa, säger Jones lagkamrat Chryste Gaines.

– Och en tävling, fyller LA Times i. Och en sport. Och OS i Aten om USA inte rensar upp landslaget innan det kommer dit.

”Det amerikanska friidrottsförbundet borde göra det rätta och stänga av alla misstänka.” LA Times krönikör Jim Plaschke   ”De ser det inte som fusk. I stället heter det: Jag har astma, jag lider av sömnlöshet, någon har hällt något i min sportdryck.” Michael Josephson, etikinstitutet i Los Angeles   ”Jones står just nu lika långt från Aten som 285 miljoner amerikaner. Den mest kända damsprintern sedan Flo-Jo är nu en No-Go.” USA Todays krönikör Christine Brennan

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott